Ősszel indulhat újra a baromfiexport

pulyka telep pulykatelep ÁLLAT állatfotó FOTÓ FOTÓTÉMA pulyka
Ács településen a pulykatelep teljes állományát meg kell semmisíteni(illusztráció).
Vágólapra másolva!
A madárinfluenza következtében szünetelő baromfiexport, azon belül is a csirke- és pulykakivitel szeptemberben indulhat meg. A kacsa-liba vágóállomány októberre heverheti ki a veszteségeket - írja pénteki számában a Magyar Hírlap.
Vágólapra másolva!

Csorbai Attila, a Baromfi Terméktanács elnök-igazgatója a lapnak elmondta, hogy a hazai víziszárnyas-termelés a felére eshet vissza az elmúlt évhez képest. Több olyan ország is van, például Japán, Dél-Korea vagy Dél-Afrika, amely a magyar baromfi meghatározó piacának számít, ám a madárinfluenza miatt nem szállítható oda baromfihústermék, még akkor sem, ha olyan régióból származik, ahol nem bukkant fel az utóbbi hónapokban a kór. Az unió piacán ezek a baromfitermékek értékesíthetőek ugyan, ám nyomott árakon.

Még néhány hónap, és indulhat az export Forrás: MTI/Varga György

A közvetlen károkat, amely a mintegy 3,2 millió leölt baromfi miatt 3,2 milliárd forintra tehető, az állam megtéríti a tenyésztőknek. A terméktanács felmérései szerint ugyanakkor mintegy 6-6,5 milliárd forint közvetett kár is érte a baromfiágazatot.

Csorbai Attila bízik abban, hogy a kormány és Brüsszel közötti tárgyalások eredményeképpen a magyar baromfiágazat a madárinfluenza okozta károk ellentételezésére jelentős forrásokhoz jut. A terméktanács elnöke azzal kalkulál, hogy a közvetett károk akár felét is megkaphatják uniós forrásokból a magyar baromfitartók.