Matolcsy: Van magyar út a gazdaságpolitikában

Bálna Matolcsy György
MNB könyvbemutató
Vágólapra másolva!
Az elmúlt években megvalósult a pénzügyi és a monetáris politika összhangja, a kormány a jegybankkal, a vállalkozói szférával és a bankrendszerrel szövetségben alakította a gazdaságpolitikáját – mondta tegnap Matolcsy György, a jegybank elnöke „A magyar út – célzott jegybanki politika" című új könyv bemutatóján.
Vágólapra másolva!

Matolcsy György hangsúlyozta, hogy az MNB hagyományos és nem hagyományos eszközöket egyaránt alkalmazott, amikor kialakította a monetáris politikáját.

Az MNB vezetője rámutatott, hogy mindeközben

a jegybank hangsúlyozottan ügyelt alapvető feladatára, az ár- és pénzügyi stabilitás megőrzésére, és ezzel párhuzamosan vállalta, hogy támogatja a kormány gazdaságpolitikáját.


Az elnök emlékeztetett arra, hogy öt évvel ezelőtt indult el a monetáris politikai fordulatot hozó első alapkamat-csökkentési ciklus azzal, amikor a monetáris tanács külső tagjai szavazataikkal elérték a jegybanki alapkamat mérséklését.
Matolcsy György jelezte, hogy

Matolcsy György, a Magyar Nemzeti Bank elnöke A magyar út - célzott jegybanki politika cím kötet tegnapi bemutatóján. Forrás:Járai László

Felidézte, hogy 2013-ban, amikor az új vezetés megérkezett a jegybankba, több gonddal is szembe kellett néznie. Így válaszolniuk kellett a 2002-2010 közötti hazai makrogazdasági válságra, a 2008-09-es gazdasági világválságra, és a 2010-13-as eurózónán belüli válság hatásaira.

A jegybankelnök szerint kihasználták a kínálkozó mozgásteret, és pontosan időzítették a lépéseiket.
Nem tettek mást – mondta -, csak azt, amit a Magyar Nemzeti Bank szó jelent, vagyis

alkalmazták, használták a magyar kreativitást, majd a nemzeti érdekeket figyelembe véve jegybankként éltek a kínálkozó, mandátum adta speciális lehetőségekkel.

Ortodox és unortodox lépéseket együtt alkalmaztak

Matolcsy György szerint a jegybank és a magyar gazdaságpolitika sikerének egyik legfontosabb eleme hogy

megoldásokat hirdettek a gazdaságirányítás és a bankok között, tovább erősítették a pénzügyi és a monetáris politika összhangját és megvalósították a hagyományos és nem hagyományos eszközök harmóniáját.

Kiemelte: sikerült jól megtalálni az ortodox és az unortodox eszközök arányát.

Az ortodox lépések között említette a jegybankelnök a gazdaságpolitikai egység, a fiskális és a monetáris politika összhangjának visszaépítését.


A jegybank elnöke kiemelte, hogy 2013 után helyreállították a 2001-től érvényben lévő inflációs célkövető rendszer hitelességét. Fontos lépésnek nevezte az unortodox intézkedések közül a növekedési hitelprogramot (nhp) és az önfinanszírozási programot, amelynek révén a bankokat állampapír-vásárlásra ösztökélték.

Hangsúlyozta, hogy az nhp révén közel 40 ezer magyar vállalkozás jutott kedvezményes, illetve a jegybank által garantált hitelhez körülbelül 3 ezer milliárd forint értékben.

A jegybanknak a pénzügyi stabilitás megteremtése érdekében tett unortodox lépései között Matolcsy György a devizahitelek kivezetését mondta a legfontosabbnak.

MNB könyvbemutató Patai Mihály Forrás:Járai László

Patai Mihály: El kellett fogadnunk a válságadót

A bemutatót követő panelbeszélgetésben részt vevő Patai Mihály, a Bankszövetség elnöke kiemelte, hogy 2002 és 2008 között háromszor nem sikerült a konvergencia-programot végrehajtani,és az akkori magyar pénzügyi elit felé eltűnt a bizalom.

A bankadóról elmondta, hogy egyfajta krízisadónak fogták fel, amit azért kell befizetniük, hogy a magyar gazdaság talpra állhasson. Hozzátette:

a forintosítás kapcsán három ezer milliárd svájci frank vesztesége keletkezett a magyar bankrendszernek.

Hangsúlyozta, hogy a válságra adott jegybanki unortodox lépések ma már az új ortodoxiához tartoznak.

Hegedűs Éva, a Gránit Bank elnök-vezérigazgatója a beszélgetés során kiemelte, hogy

a bankszektorban a digitalizációt, az új bankolási technikákat nem fenyegetésként, hanem lehetőségként kell értelmezni.

Szapáry György, az MNB elnökének főtanácsadója, Patai Mihály, a Bankszövetség elnöke, Hegedűs Éva, a Gránit Bank elnök-vezérigazgatója, Szajlai Csaba, a Figyelő főszerkesztő-helyettese, és Kamasz Melinda, a Figyelő főszerkesztő-helyettese Forrás:Járai László

Szapáry György, az MNB elnökének főtanácsadója a 2008-as görög és a magyar gazdasági helyzetet hasonlította össze, és úgy vélekedett, hogy "nem véletlenül minket támadtak meg először". Az ország sérülékenysége ekkor a magas államadósság és bruttó külső adósság, valamint a költségvetési hiány magas szintje volt, ami az országot sérülékennyé tette. Mint elmondta,

sikerült stabilitást elérni a külső adósság, a költségvetési hiány és a devizaadósság arányának csökkentésével, valamint az államadósság lefaragásával.

Matolcsy: A jegybank tudásközpontként is működik

A Magyar Nemzeti Bank közgazdasági és monetáris politikai szakkönyvsorozatának új kötete, A magyar út — célzott jegybanki politika című könyvet Lehmann Kristóf, Palotai Dániel és Virág Barnabás, a jegybank főosztályvezetője és ügyvezető igazgatói szerkesztették.
A több tanulmányból álló kötet

a világgazdasági válság következtében jelentkező kihívásokra adott új gazdaságpolitikai válaszokat veszi sorra.

A könyvben a sikeres válságkezelés valamint a fenntartható növekedés és a pénzügyi stabilitás tartós biztosításának elengedhetetlen elemeivé vált célzott – olykor nemkonvencionálisnak tekintett – intézkedéseket is sorra veszi.
A tanulmánykötet – a Magyar Nemzeti Bank szakkönyvsorozatának harmadik köteteként – részletesen bemutatja a sikeres növekedési fordulathoz vezető jegybanki intézkedéseket és azok hatásait; így érdekes és hasznos olvasmány nemcsak a hazai, hanem a nemzetközi szakemberek és érdeklődők számára is.

A könyvsorozatban eddig megjelent két kiadvány az Egyensúly és növekedés (szerző: Matolcsy György), illetve a Versenyképesség és növekedés (szerzők: Palotai Dániel és Virág Barnabás) voltak.