Egyre gazdagabbak a magyar háztartások

2017.05.17. 15:33

Jelentősen növekedett a magyar háztartások pénzállománya. Az első negyedévben legnagyobb mértékben az állampapír megtakarításaikat növelték. Csökkent a lakosság tartozásainak mértéke is.

Március végére 45 082 milliárd forintra nőtt a magyar háztartások pénzügyi eszközeinek állománya. Ez 575 milliárd forinttal több a tavaly év véginél és 3267 milliárddal az egy évvel azelőttinél.

Ráadásul a háztartások kötelezettségei 122 milliárd forint csökkenéssel 8517 milliárd forintra estek, de 25 milliárddal meghaladták a tavaly március végit.

Ez összességében azt jelenti, hogy a háztartások nettó pénzügyi vagyona 697 milliárddal gyarapodott az első negyedévben, és 3242 milliárddal az elmúlt egy év alatt.

A háztartások nettó finanszírozási képessége 2017 első negyedévében a negyedéves GDP 4,3 százalékát tette ki (349 milliárd forintot).

Magyar Nemzeti BankFotó: Adrián Zoltán - Origo

Az első negyedév során a magyarok

  • 170 milliárdért vásároltak lakossági állampapírokat,
  • 97 milliárd forintért kincstárjegyeket,
  • 72 milliárdot fektettek be üzletrészek vásárlásával, amiből 27 milliárd a tőzsdei részvényekbe ment.

Az életbiztosítási tartalékait 41 milliárd forinttal növelte a lakosság.

Horváth András, a Takarékbank elemzője szerint a gazdaság és a reálbérek folyamatos és dinamikus növekedésével párhuzamosan tovább növekedhet a háztartások pénzügyi vagyona a következő időszakban.

A lakosság jelentős arányban állampapírt tartalmazó adósságpapírjainak értéke 2,5-szeresére nőtt 5 év alatt, ez a közeli jövőben még folytatódni fog, mivel a magyar lakosság kockázattűrő képessége ebbe az eszközbe tereli a megtakarításokat.

A szakértő szerint az infláció visszatérésével az elérhető reálhozam mértéke lassan negatívba fordul, így középtávon itt is a befektetési alapoknál látottakhoz hasonló felfutás, majd stagnálás várható.