Ez a büntetés még a Facebooknak is fájni fog

2017.05.18. 11:49

A Facebookra óriási bírságot szabott ki az Európai Bizottság versenyhivatala. A közösségi oldal 2014-ben eltitkolt olyan technikai információkat, amelyekre két évvel később derült csak fény. A büntetés 122 millió dollár.

Félrevezette az Európai Bizottság versenyhivatalát a Facebook, amikor 2014-ben megvásárolta a WhatsAppot. Ezért a szervezet most

122 millió dollárra bírságolta meg a közösségi oldalt.

Mi volt a probléma?

A Facebook 2014-ben 19 milliárd dollárért vette meg a WhatsApp csevegőprogramot. Akkor a Facebook azt közölte az illetékes szervekkel, hogy nem fogja, sőt nem is tudja a saját felhasználóit és a WhatsApp-felhasználókat semmilyen módon összekapcsolni.

A WhatsApp hivatalos blogján akkor tisztázták is, hogy a felhasználók adatait tiszteletben tartják, és elhatárolódtak attól a feltételezéstől, hogy adatokat adnak át a közösségi oldalnak.

Amennyiben a Facebook-kal való együttműködésünk az értékeink feladásával járt volna, nem tettük volna meg.

WhatsAppForrás: Origo

Ezzel szembement a Facebook 2016-ban, amikor kiadott egy új felhasználási feltételeket tartalmazó útmutatót, amely már lehetővé tette azt, hogy összekapcsolják a két platform felhasználóit – írja a CNBC.

Akkor a döntést azzal indokolta a cég, hogy a felhasználók összekapcsolása miatt

  • eredményesebben tudnak harcolni a spam üzenetek ellen,
  • hatékonyabban tudnak ismerősöket javasolni,
  • illetve a reklámokat is célzottabban tudják eljuttatni az emberekhez.

Az Európai Bizottság azonban ezt jogsértőnek tartja, hiszen ezek szerint a Facebook félrevezető és téves információkat közölt 2014-ben.

Miért ekkora az összeg?

Az Európai Bizottság szerint a vétkes céget ilyenkor az éves pénzforgalom 1 százalékára kell megbüntetni. Ez a Facebook esetében 276 millió dollár lett volna.

Mivel a Facebook a vizsgálat során együttműködött a felügyeleti szervekkel, ezért a bírság mértékét 122 millió dollárban állapították meg.

A döntés világos jelzést küld a cégeknek, hogy a vállalati fúzióknál az uniós szabályoknak mindenben eleget kell tenniük

- közölte Margrethe Vestager uniós versenyjogi biztos, aki a büntetést arányosnak, de elrettentőnek nevezve.

IllusztrációForrás: AFP/Loic Venance

Érdekesség, hogy ez az első alkalom a 2004-es Merger Regulation (összeolvadási szabályzat) bevezetése óta, hogy egy vállalkozást a Bizottság hiányos vagy félrevezető adatközlés miatt bírságolt meg.