Kötelező borravalót vezetnének be a vendéglátásban

mi a GDP, feleség lesz a bejárónőből, Interaktív vacsoraszínház a Magdalena Merlo étterem, felszolgáló, pincér
Vágólapra másolva!
A Vendéglátó és Turisztikai Szakszervezet támogatja, míg a balatoni vendéglátósok ellenzik a Magyar Szállodák és Éttermek Szövetsége 8-15 százalékos kötelező szervizdíj bevezetéséről szóló javaslatát - derül ki a Magyar Nemzet, illetve a Népszava hétfői számában megjelent összeállításból.
Vágólapra másolva!

A szövetség szerint

a szervizdíjból származó többletbevétel segíthetne megfékezni a munkaerő külföldre vándorlását is.

A Magyar Nemzetnek Várnai Zsuzsa, a Vendéglátó és Turisztikai Szakszervezet ügyvezető elnöke elmondta: támogatják a javaslatot, mert az garantált bevételt jelentene a dolgozóknak, míg a borravalót a tulajdonos az esetek 50 százalékában elveszi tőlük, esetleg egy részét adja csak vissza.

Hoffmann Henrik, a Balatoni Turizmus Szövetség elnöke, szállodatulajdonos szerint a kötelező szervizdíj nem lenne más, mint egyszeri kötelező áremelés Fotó: Origo

Hoffmann Henrik, a Balatoni Turizmus Szövetség elnöke, szállodatulajdonos az Origónak azt mondta, hogy

a javasolt 8-15 százalékos szervízdíjat beépítik a szolgáltatásokba, de nem számolnak az árak emelkedésével.

A szakember szerint a szervízdíj összege az adott vállalkozás valamennyi munkavállalója között kerülhet majd kifizetésre. A vendéglátás forgalmi adója az idén 18 százalékra csökkent, jövőre 5 százalékra mérséklődik, és a szakember szerint már elindult a bérek emelkedése az ágazatban. "Jövőre még nagyobbat léphetünk, elérhetjük az Ausztriában a vendéglátásban kínált fizetés 70 százalékát. Ez lehet a lélektani határ, amiért remélhetően egyre többen itthon maradnak, és nem odakint vállalnak munkát" – mondta a Népszavának a szakember.