Valakinek 1,8 milliós nyugdíjat visz a postás

idős nyugdíjas fizet fizetés kártya bankkártya kávé kávézó
Group of mature friends, sitting outside cafe, senior man handing credit card to waiter
Vágólapra másolva!
Nagyjából 18 ezren 300 ezer forintnál is több nyugdíjat kapnak, több mint 55 ezren viszont havonta 50 ezer forintnál kevesebbet kapnak kézhez. 
Vágólapra másolva!

Egy átlagos nyugdíjas 2014-ben még az átlagkereset 71,4 százalékát kapta, az idén ez az úgynevezett helyettesítési ráta 66 százalék.

Ennek hátterében nem a nyugdíjak csökkenése áll, hanem az, hogy az átlagbér emelkedett meg jelentősen – számolta ki az Azénpénzem.hu Országos Nyugdíjbiztosító (ONYF) frissen közzétett adataiból.

A nettó átlagbérnél többet nagyjából minden tizedik nyugdíjas kap kézhez.

Egy évvel ezelőtt ez az arány még megközelítette a 13 százalékot.

Az sem mindegy, melyik évben megy valaki nyugdíjba Forrás: Image Source/Zero Creatives

Az 50 ezer forintnál kevesebb ellátásban részesülők aránya 6 százalékról 2,7 százalékra csökkent. A tavalyi 131 ezer helyett 2017-ben alig több mint 55 ezren kénytelenek ennyi pénzzel beérni havonta.

  • Hatan közel 1,8 millió forintos átlagnyugdíjjal büszkélkedhetnek. Ráadásul köztük akadnak 1950 után születettek is, tehát nem feltétlenül igaz, hogy a magas kereset mellett a nagyon hosszú szolgálati idő biztosíthat kiugróan magas nyugdíjat.
  • Félmillió forint feletti időskori ellátást 351-en kapnak.
  • A 300 ezer forintos határt 18 ezren lépték át.

A pénzügyi tanácsadó portál azt is kigyűjtötte, melyik évben lehetett a legjövedelmezőbb nyugdíjba vonulni, és mekkora szolgálati idő esetében a legmagasabb az időskori átlagellátás.

Idén az átlagnyugdíj 123,7 ezer forint,

de az a körülbelül 60 ezer ember, akinek időskori járandóságát 2013-ban állapították meg, mindössze 108 ezer forintot tehet zsebre.

A válság előtti évben, 2007-ben nyugállományba vonult 106 ezer ember az idén átlagosan több mint 145 ezer forintot kap havonta. Ez pedig, ha a megállapítás évét nézzük, akkor 1975-től egészen napjainkig messze a legmagasabb összeg.