Vidéken is felpörgött az új lakások piaca

ingatlan, csok, új építésű lakás, sorház,
Vágólapra másolva!
Kezd felzárkózni a vidéki újlakás-piac a budapesti mellé felzárkózni. Vidéken több mint 2000 lakóingatlan kapott építési engedélyt, ami 59 százalékos emelkedés, ráadásul több megyeszékhelyen nőttek a négyzetméterárak is. 
Vágólapra másolva!

Új időszak indul a második félévben az új lakások piacán. Megkezdődik ugyanis az elmúlt egy-két évben, a fejlesztések első hullámában elindított beruházások során megépült lakások átadása – derül ki az ingatlan.com legfrissebb elemzéséből.

Töretlen a lakásépítési kedv

Ráadásul a következő időszakban egyre nagyobb számban jelennek meg majd az új lakások, mivel a lakásépítési kedv jelentősen emelkedett:

az első negyedévben országszerte 2879 új lakóépület építésére adtak ki engedélyt,

ami 48 százalékos növekedést jelentett éves szinten. Bár a főváros ad otthont a társasház-fejlesztések többségének, vidéken is jelentősen emelkedett a lakásépítési kedv: 2057 lakás építésére adtak engedélyt, ami 59 százalékos bővülésnek felel meg.

Vidéken a társasházak mellett családi házakat is építenek Forrás: Ingatlan.com

Ezzel összhangban vannak az ingatlan.com legfrissebb adatai, amelyek szerint az az országos újlakás-kínálatban szerény mértékben 47 százalékra nőtt az eladó vidéki lakások aránya, de Budapest még mindig többségben van a maga 53 százalékos arányával.

Vidéken családi házak épülnek

Fontos azonban, hogy a vidéki lakásépítések egy része nem társasház-fejlesztést, hanem családiház-építést takar. Ezt mutatja, hogy a magánszemélyek által épített lakások aránya a korábbi 49-ről 58 százalékra nőtt. Balogh László, az ingatlan.com vezető gazdasági szakértője azt mondta, hogy

Az ingatlan.com elemzése szerint továbbra is jelentősek a különbségek az új lakások árában. Május közepén az ingatlan.com újlakás-keresője, a lakopark.ingatlan.com adatai szerint Budapesten az új lakások és lakóházak átlagos négyzetméterára 657 ezer forint volt.

Több vidéki nagyvárosban is nőnek az árak, igaz eltérő mértékben. Az új lakások négyzetméterét

  • Kecskeméten 400 ezer forintért,
  • Győrben 360 ezerért,
  • Miskolcon 327 ezerért,
  • Debrecenben 302 ezerért,
  • Szolnokon pedig 298 ezerért

kínálták.

Balogh László, hozzátette, a fővárosban 14-15 százalékkal nőttek az árak tavaly májushoz képest, Miskolcon több mint 20 százalékkal nőtt az új lakások átlagos négyzetméterára, Debrecenben azonban mindössze 3 százalékos volt a drágulás.

Mire lehet számítani a jövőben?

Bár a lakásépítési engedélyek száma növekszik, Balogh László felhívta a figyelmet arra, hogy nem lesz minden engedélyből ténylegesen lakás, tehát az engedélyeknél valamivel kevesebb lakás jelenik majd meg a piacon.

A szakember szerint azonban fontos az is, hogy az újlakás-átadások száma a következő egy-két évben várhatóan növekedni fog, de előfordulhatnak csúszások: az építőiparban kialakult munkaerőhiány miatt ugyanis a kivitelezésben lehetnek fennakadások.