A szomszédban van a világ legélhetőbb városa

Utazás, Túrázz a Magas-Tátrában, csodáld meg Schönbrunnt - Európai körutazások megfizethető áron Ausztria Schönbrunn kastély
A schönbrunni kastély, gyönyörű virágos kertjével
Vágólapra másolva!
Évről évre közzéteszik a világ legélhetőbb városainak listáját. Budapest évek óta a középmezőnyben szerepel, azonban a szomszédos Ausztria fővárosa már sorozatban nyolcadik éve végez az élen. A terrorizmus rányomta a bélyegét néhány város helyezésére.
Vágólapra másolva!

Bécs letaszíthatatlannak tűnik a Mercer kutatóintézet listájának éléről, miután

az osztrák főváros sorozatban nyolcadszor lett a világ legélhetőbb városa.

Az oldal kiemeli, hogy 850 parkjával és zöld területével, 100 ezer utcai fájával Bécs messze megelőzi az összes többi európai várost.

A schönbrunni kastély Bécsben Forrás: Dreamstime

Az élmezőnyben jellemzően európai városok szerepelnek, Bécs mellett Zürich, München, Düsseldorf, Frankfurt, Genf, Koppenhága és Bázel is a legjobbak között szerepel.

Mi a helyzet Budapesttel?

Magyarország fővárosa a 78. helyen végzett. Ezzel Budapest éppen lecsúszik a mezőny első harmadáról. A régióban a legjobban Prága szerepelt, a cseh város a 69., de Budapest előtt áll Ljubljana is. A szlovén főváros a 76. lett.

Az első tízbe csak két Európán kívüli város került be, az új-zélandi Auckland (3.) és a kanadai Vancouver (5.) van ott az élmezőnyben.

Érdekesség, hogy az Egyesült Államok a várthoz képest borzalmasan teljesített a felmérésen,

az első húszban egyáltalán nincs amerikai város.

A legélhetőbb város az USA-ban San Francisco, a kaliforniai város a 29. helyen végzett. A nyugati város után Boston (35.), Honolulu (36.), New York (44.) és Seattle (45.) következik.

San Francisco Forrás: Image Source/Seth K. Hughes

Ázsiából a legjobban Szingapúr (25.), míg Dél-Amerikából Montevideo (79.) teljesített.

A lista összesen 231 várost rangsorolt, az utolsó helyen Port au Prince, Haiti fővárosa végzett, ahol már az is komoly problémát jelent, hogy jó minőségű ivóvízhez jusson az ember.

A Mercer több szempont szerint állítja össze nemzetközi listáját,

az egyik legfontosabb szempont az infrastruktúra.

Ebbe beletartozik az elektromos és vízhálózat kiépítettsége, a telefon- és postai szolgáltatások, valamint a tömeg- és reptéri közlekedés fejlettsége is.

Ha csak az infrastruktúrát vennénk alapul, akkor

az élen Szingapúr végzett volna Frankfurtot és Münchent megelőzve.

A Green Park Szingapúrban Forrás: Asia Green Buildings

A zöldkörnyezet és az infrastruktúra fejlettsége mellett fontos szempont az adott ország gazdasági környezete, a szociális háló kiépítettsége, illetve a politikai stabilitás is.

Szempont az is, hogy a lakosnak mennyi időt kell ingázással töltenie.

Az elmúlt év eseményei döntően befolyásolták néhány európai ország helyezését. A brexit miatt a brit városok nagyot zuhantak, London úgy 40., hogy az infrastruktúra a 6. legjobb az angol fővárosban.

London Forrás: Thinkstock

Sajnos a listán nyomot hagytak az elmúlt év terrortámadásai is, Brüsszel hat helyet rontva a 27. helyen áll. A legrosszabb értékelést Európában Szentpétervár, Tirana (mindkettő 176. lett) és Minszk (188.) kapta.