Családokat segítő programot hirdetett Orbán Viktor

Orbán Viktor, kormányfő, miniszterelnök, Családok világtalálkozója
Budapest, 2017. május 25. Orbán Viktor miniszterelnök beszédet mond a Családok budapesti világtalálkozójának első napján megrendezett demográfiai fórumon a Budapest Kongresszusi Központban 2017. május 25-én. MTI Fotó: Koszticsák Szilárd
Vágólapra másolva!
Széles, több pontból álló családtámogatási programot jelentett be Orbán Viktor miniszterelnök a Családok Budapesti Világtalálkozóján. A kormányfő egy fórumon elmondta, hogy a jelzáloghitellel rendelkező családok kedvezményeket kapnak, a többgyermekes családanyák diákhitelét pedig akár teljes mértékben átvállalhatja az állam. A kormány úgy döntött, hogy 2018 a családok éve lesz, a miniszterelnök pedig világossá tette, hogy nem a bevándorlás jelent megoldást az elöregedésre.
Vágólapra másolva!

A kormány döntése szerint a jelzáloghitellel rendelkező családok a harmadik és további gyermekek esetén egy-egy millió forintot leírhatnak a tartozásukból – jelentette be Orbán Viktor miniszterelnök csütörtökön. A kormányfő a Családok Budapesti Világtalálkozójának első napján, a demográfiai fórumon tartott beszédet.

Budapest, 2017. május 25. Orbán Viktor miniszterelnök beszédet mond a Családok Budapesti Világtalálkozójának első napján megrendezett demográfiai fórumon Forrás: MTI/Koszticsák Szilárd

Orbán Viktor közölte azt is, hogy "soha nem látott" bölcsődefejlesztésekbe kezdenek:

mindenhol, ahol családok élnek, bölcsődét építenek, illetve ha kell, felújítják a meglévőket.

A miniszterelnök kiemelte, hogy 2030-ra 2,1 százalékra kell emelni a születési rátát, ezt pedig évtizedeken át kell tartani. "Egy ilyen fordulathoz azonban kell egy jó hajómotor, vagyis megfelelő anyagi források is. A gazdasági növekedés 3-5 százalék között van, az államadósság csökken, a munkanélküliség pedig szinte megszűnik" – sorolta. Hozzátette, hogy a politika középpontjában a családpolitika kell, hogy álljon,

ennek megfelelően pedig 2018 a családok éve lesz.

A kormány úgy döntött, hogy tovább növeli a családi adókedvezmény mértékét, és ennek középpontjába a kétgyermekes családokat állítja. Ezenkívül, a gyermekvállalást ösztönző program részeként, a diákhitel-tartozással rendelkező fiatal nőknek

  • két gyermek esetén a tartozás 50 százalékát,
  • három vagy több gyermek esetén a teljes adósságot elengedik.

A diplomás gyed időtartamát pedig egy évvel kitolják, így az a gyermek kétéves koráig meghosszabbodik az egyetemisták esetében is.

A kormány 2,1 százalékos születési rátát akar 2030-ra Forrás: MTI/Koszticsák Szilárd

A kormányfő a Kongresszusi Központban tartott eseményen arról is beszélt, hogy a külföldön tartózkodó vagy ott élő magyarok előtt is "óvatosan" megnyitják a családtámogatási rendszert, jövőre már ők is kaphatnak a gyermek születése után anyasági támogatást, és az egész Kárpát-medencében jegyezhetnek babakötvényt is. Orbán azt is elmondta, hogy Kopp Mária szellemiségét "ideidézve" kutatóintézetet hoznak létre, hogy a családok segítésére, a családpolitika filozófiai megalapozásához, az európai és a világhelyzet megértéséhez megfelelő intellektuális muníció álljon rendelkezésre.

Orbán Viktor emlékeztetett rá, hogy kevesebb mint negyven év alatt Magyarországon eltűnt csaknem egymillió ember. Ez magasabb szám, mint a második világháború alatt elszenvedett teljes magyar emberveszteség.

Gazdagok és öregek

Orbán Viktor kitért arra, hogy Európában politikai-szellemi fordulat zajlik, az emberek fellázadtak, és változásokat kényszerítettek ki a bevándorláspolitikában. Európa kapott egy szusszanásnyi időt, de "a java még hátravan". A kontinens ugyanis gazdag, de öreg és gyenge is, a világnak az a része pedig,

amely az elmúlt években újabb és újabb embertömegeket bocsátott ki, fiatal, szegény és erős.

A miniszterelnök szerint csak idő és politikai alkalom kérdése, hogy ismét becsatornázzák az útrakész milliós embertömegeket. Már csak azért is, mert úgy látja, Európában ma két álláspont ütközik: azoké, akik bevándorlással akarják kezelni a demográfiai problémákat, és a közép-európai, magyar álláspont, amely szerint a demográfiai gondokat saját erőforrásokra támaszkodva kell megoldani. Orbán ennek kapcsán úgy értékelt, hogy Brüsszelben a migrációról folytatott beszéd "a politikai korrektség foglyává vált", aki pedig rámutat a bevándorlás és a terrorizmus közötti összefüggésre, a bevándorlók és a helyiek kulturális konfliktusaira Európában, azt egyszerűen szélsőségesnek bélyegzik.

Orbán szerint nem a bevándorlás a válasz az elöregedésre Forrás: MTI/Koszticsák Szilárd

Mégis azt tapasztalja, hogy számtalan ember kérdezi a kontinensen, hogy hány párizsihoz, brüsszelihez, berlinihez vagy manchesterihez hasonló eseménynek kell történnie ahhoz, hogy Európa végre hajlandó legyen megvédeni magát.

Világossá tette, hogy Magyarország fokozni fogja az EU déli határainak védelmét, és senki olyat nem enged be, aki veszélyes lehet. Azt is leszögezte, hogy Magyarország minden körülmények között meg fogja védeni a családjait, legyen bármekkora is a brüsszeli ellenszél.

A miniszterelnök ugyanakkor jelezte, hogy az illegális migráció megállítása csak az egyik oldala az Európa jövőjéért folytatott küzdelemnek. Ez a harc csak akkor ér valamit, ha sikerül mellé helyezni egy olyan családpolitikát, amely helyreállítja a kontinensen a természetes reprodukciót.