Támogatástól esnek el a szélerőművek

energia megújuló szélerőmű környezetvédelem
A wind farm of 30 turbines is inaugurated on September 11, 2015 in Chatres, eastern France, making this site the 3rd biggest farm in France and putting the region of Champagne-Ardenne at the forefront of the renewable energy. AFP PHOTO / FRANCOIS NASCIMBENI
Vágólapra másolva!
Idén a szélerőművek csaknem 5 százaléka esik el a fix támogatástól. Nyolc év alatt pedig akár az összes meg is szűnhet. 
Vágólapra másolva!

Idén kiesik a fix árat és áramátvételt is biztosító támogatásból (KÁT) az arra jogosult szélenergia-kapacitások 5 százaléka, 8 év alatt pedig az összes - írta a világgazdaság. Egyedül a barnaprémium bevezetése és megszerzése segítené a KÁT-ból kieső zölderőművek fennmaradását.

De a barnaprémiumból az EU szabályozása szerint, csak az kaphat, aki csak biomasszából állítja elő a villamos energiát - közölte a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal (MEKH). A Magyar Szélenergia Ipari Társaság (MSZIT) elnöke pedig elmondta, hogy már eddig is több helyen keresték a megoldást arra, hogy a jelenlegi szélerőművek a későbbiekben is támogatásokhoz jussanak.

Forrás: AFP/Francois Nascimbeni

A széltornyok legalább 20-25 évig üzemképesek így a korábbi nyugdíjazásuk gazdaságtalan lenne. A 330 megawattnyi szélerőműpark létrehozása pedig több milliárd forintba került.