Még két hónapig fizethet a régi 2000 és 5000 forintosokkal

MNB új bankjegy sajttáj és bejárás Dr. Gerhardt Ferenc
Vágólapra másolva!
Július 31-ig számít törvényes fizetőeszköznek a 2016 előtt kibocsátott kétezres és ötezres bankjegy. Eddig lehet a kiskereskedelemben fizetni velük, később csak a hitelintézetek, azonban a hitelintézetek, a postafiókok illetve a jegybank még hosszú ideig becseréli a régi bankjegyeket.
Vágólapra másolva!

Kevesebb mint két hónap maradt arra, hogy a készpénzes vásárlások során megszabaduljunk a régi kétezres és ötezres bankjegyektől. A kiskereskedelemben ugyanis

csak július 31-ig fogadják el a korábbi bankjegyeket,

utána bevonja őket a Magyar Nemzeti Bank.

A bevonás után is lehetséges a csere

A jelenleg még forgalomban lévő, 2016 előtt kibocsátott bankjegyek július 31. után sem veszítik el az értéküket, mindőssze vásárolni nem lehet majd velük. A hátralévő két hónapban érdemes a megszokott vásárlásaink során a régi bankókkal fizetni.

A bal oldalon a régi, jobb oldalon az új bankjegyek Fotó: Adrián Zoltán - Origo

Ha elfelejtettük a határidőt, a bankokban, takarékszövetkezetekben és a postákon

három évig ingyen beválhatók a régi bankjegyek

a július végi bevonási határnap után is. Az sem feltétel, hogy az adott hitelintézet ügyfelei legyünk, vagyis bármelyik bankba besétálhatunk váltani.

Ha más címletre cseréljük, az pénzbe kerülhet

Jó tudni viszont, hogy a hitelintézetek és posták csak azonos címletre kötelesek ingyenesen cserélni a régi bankjegyeket. Ha más címletet kérünk, az pénzváltásnak számít, és akár díjat is felszámíthatnak érte.

Eddig fizethetünk a régi bankjegyekkel Forrás: MNB

Aki lemarad a három éves időszakról, azt sem éri kár mivel a Magyar Nemzeti Bankban ugyanis a régi bankjegyek 2037. július 31-ig válhatók át díjmentesen – azonos címletű – törvényes fizetőeszközre.

Az átállás egyébként gyors ütemben halad. A jegybank legutóbbi közlése szerint

április végéig a 2000 forintosok 60 százaléka, az 5000 forintosoknak pedig közel háromnegyede újra cserélődött.

Van még egy címlet, amelytől érdemes mielőbb megszabadulni: a 2015 előtt kibocsátott húszezres. Ennek bevonását a jegybank egy évvel meghosszabbította, így 2017. december 31-ig törvényes fizetőeszközként használhatók a vásárlások során. Utána a hitelintézetek és a posták három évig, a Magyar Nemzeti Bank pedig 2037 végéig cseréli a régi bankjegyeket.

Versenyfutás a műszaki fejlődéssel

A lecserélésre kerülő - még forgalomban lévő bankjegysorozat – egyes címleteit 1997-től kezdték kibocsátani, az első a tízezres volt. A bankjegyek lecserélésére az avulás megelőzése érdekében van szükség. Miközben a hamisítások megelőzése is fejlesztéseket tesz szükségessé, addíg folyamatosan változó igényeket támaszt a bankjegyekkel szemben a készpénzforgalomban, valamint az automaták és a bankjegyfeldolgozó gépek terén történt korszakváltás is.

Az új bankjegysorozat olyan látható és nem látható műszaki megoldásokattartalmaz, amelyek korszerűséget és megbízhatóságot garantálnak.


A bankjegycsere során kibocsátott új korszerűbb bankjegyek egyszerre tükrözik a műszaki fejlődést és a megőrizni kívánt értékeket, amelyeket a magyar bankjegyek évtizedes grafikai tradíciói, a portrék és az önálló képzőművészeti alkotásként is felfogható hátoldali képek jelentenek.