Ugyanattól retteg Bill Gates és Mark Zuckerberg

deep learning, mesterséges intelligencia, robot
Robot egy esseni kiállításon 2012 augusztusában
Vágólapra másolva!
A XXI. század egyik legnagyobb kihívására hívja fel a figyelmet a Facebook alapítója, Mark Zuckerberg és a Microsoft atyja, Bill Gates. A technológia fejlődésével egyre több helyen szorítják ki az embereket a munkahelyükről a robotok, és ez a tendencia az elkövetkező évtizedekben csak gyorsul. Az automatizáció óriási kihívás elé fogja állítani a társadalmak többségét.
Vágólapra másolva!

Mark Zuckerberg és Bill Gates különböző generációk tagjai, és különböző területen építettek fel több milliárd dolláros birodalmat. Ennek ellenére a két cégalapító egyetért abban, hogy a jövőben mi jelenti a legnagyobb veszélyt a munkahelyekre.

A Facebook alapítója, Mark Zuckerberg május végén tartott beszédet a Harvardon, ahol több érdekes gondolatot is megfogalmazott.

Mark Zuckerberg a Harvardon Forrás: AFP/2017 Getty Images/Paul Marotta

Generációnknak szembe kell nézni azzal a problémával, hogy

több tízmillió munkahely fog megszűnni az automatizáció miatt,

elég csak az önvezető autókra és kamionokra gondolni - mondta Zuckerberg.

A Facebook atyja szerint szüleink generációjában, ha valaki diplomát szerzett, azzal szinte egyenes út vezetett a munkaerőpiacra. Azonban szerinte ez a trend a jövőben másképp lesz,

mert a technológia egyszerűen szükségtelenné tesz munkahelyeket.

Emiatt közösségek szűnnek meg, az emberek egyre kevésbé állnak majd kapcsolatban egymással, ami miatt akár depresszióba is eshetnek - írja a Bloomberg.

Kísértetiesen hasonló gondolatokat fogalmazott meg Bill Gates, a Microsoft alapítója, aki szerint a mesterséges intelligencia a jövőben óriási fejlődés előtt áll. Május 15-i egyik Twitter-üzenetében azt írta, hogy mindenképpen a mesterséges intelligenciával, az energiapiaccal és a biológiával kapcsolatos tudományokkal foglalkozna, ha ma lenne fiatal,

mert ezek a területek lehetnek leginkább hatással a világ jövőjére.

Az energiaipari dolgozók száma tavaly 5 százalékkal nőtt az Egyesült Államokban, míg a biotechnológiai munkások száma 10 százalékkal bővült.

Bill Gates Forrás: AFP/Justin Tallis

Gates nem csak ekkor célzott a robotforradalomra. Egy Quartznak adott interjújában megemlítette, hogy elkerülhetetlen a munkapiac radikális átrendeződése. Ez a folyamat Bill Gates szerint nem feltétlenül negatív,

hiszen a robotok munkaerőt szabadítanak fel.

Ennek köszönhetően felértékelődik azoknak a munkahelyeknek a szerepe, ahol az emberi tényező nem helyettesíthető.

Gates felveti a robotadó gondolatát is,

amely szerinte teljesen jogos ötlet, és lassítaná az automatizálódás folyamatát.

Elmélete szerint, ha egy ember a munkája után jövedeleméből adót fizet, akkor az ugyanazt a munkát elvégző robotnak is adóznia kellene. Ez a gyakorlatban azt jelentené, hogy a robotokat alkalmazó cégeket plusz terhekkel kellene sújtani.

Mivel a robotokat nem terheli semmilyen adóteher,

ezért ők előnyösebb helyzetből indulnak, mint egy ember a munkaerőpiacon,

még akkor is, ha a hatékonyságuk azonos.

Robot gyártósor a Suzuki esztergomi gyárában Fotó: Adrián Zoltán - Origo

A számok nem hazudnak

A Forrester Research Found kutatásai szerint az elkövetkező 10 évben a robotok miatt 15 millió új munkahely születhet az Egyesült Államokban. Ez gyakorlatilag azt jelenti, hogy az USA munkaerőpiaca 10 százalékkal nőhet a mesterséges intelligencia és az automatizáció miatt.

Ugyanakkor a dolognak hátulütője is van, ezzel párhuzamosan

25 millió ember helyét veheti át a fejlett technológia,

azaz összességében tízmilliós zsugorodás várható.

A Pew Research Center kutatása szerint az amerikaiak 65 százaléka arra számít, hogy

50 éven belül már több robot fog dolgozni, mint ember.

Robot egy esseni kiállításon 2012 augusztusában Forrás: AFP/Patrik Stollarz

Egy másik tanulmány szerint a munkahelyek 38 százalékában nem, vagy csak nagyon magas kockázat mellett lehet helyettesíteni a munkaerőt a következő 15 évben. Ez azt jelenti, hogy

a munkahelyek közel kétharmadában elképzelhető valamilyen automatizáció 10-15 éven belül.

A legnagyobb biztonságban a művészek, az egészségügyi dolgozók, az időseket vagy gyerekeket gondozók, a tanárok és a mérnökök vannak, de a kétkezi munkásoknak (vízvezeték-, áram- és fűtésszerelők, kárpitosok, burkolók) sem kell aggódniuk.

A Marketwatch egy korábbi cikke arra is felhívj a figyelmet, hogy

az alacsony fizetésű munkásokat nagyobb eséllyel váltják le a robotok,

így megéri tanulni, mert nagyobb biztonságot nyújt egy diploma. A Fehér Ház tanulmánya szerint a 20 dolláros órabér alatti állások 83 százaléka automatizálható, míg csak 4 százalék ez az arány 40 dolláros órabér felett.

Hogy pontosan melyik munkakör, milyen arányban van kitéve az automatizálódás veszélyének, azt a Visual Capitalist ábráján lehet megtekinteni.