Ismét felütöttötte fejét a sertéspestis a magyar határ közelében

Vágólapra másolva!
A sertéspestis kórokozóját mutatták ki az egyik kárpátaljai vadásztársaság területén elhullott vaddisznóból vett mintában. A nőstény állat tetemét a Beregszászi járási Beregújfalu közelében találták meg, az egyik vadetető mellett. 
Vágólapra másolva!

A vaddisznóból vett vérmintát a Kijevi Állami Laboratóriumi Kutató- és Állategészségügyi Szakintézetbe küldték el elemzésre. A mintában a szakértők

az afrikai sertéspestis (ASP) kórokozóját mutatták ki.

A gyógyíthatatlan állatbetegség elterjedtségének felmérése és továbbterjedésének megakadályozására rendkívüli állategészségügyi és járványmegelőző bizottságot alakítottak Beregszászon. A Kárpátalja megyei közigazgatás elnökének tájékoztatása szerint egyelőre helyi jellegű

állategészségügyi zárlatot vezettek be.

A vesztegzárral kapcsolatos intézkedések keretében elrendelték a környékbeli vadászgazdaságokban élő vaddisznók megsemmisítését.

Az állatorvosokat kötelezték, hogy vizsgálják meg a szomszédos falvak háztartásaiban lévő disznókat, továbbá megtiltották a házi sertések szállítását a karantén határain kívülre – közölte Hennagyij Moszkal.

Már januárban is volt

Kárpátalján az idén januárban észleltek sertéspestist egy nagyszőlősi gazdaságban, amit 40 napra állategészségügyi zárlat alá helyeztek. Négy vaddisznó és hat malac élt ott, az állatokat elpusztították, a tetemeket elégették.

A betegség átterjedésének veszélye miatt a Nébih akkor ideiglenesen megtiltotta a sertéshús, illetve -húskészítmények magáncélra történő behozatalát a határon. Továbbá felszólították a magyar-ukrán határ mentén élő lakosságot, hogy ha valaki elhullott vaddisznót lát, azonnal értesítse a hatóságot.

A betegség az emberre nézve nem, ugyanakkor a sertésekre, vaddisznókra rendkívül veszélyes, mert nem gyógyítható.

Magyarországon eddig még sohasem jelent meg a vírus.