A csilimaffia döntheti be Indonézia gazdaságát

chilli indonesia
A farmer show a chili rotten and broken in village Bugisan, Klaten, Central Java, Indonesia on October 14, 2016. According chili farmer currently chili production has been decreased because of bad weather is rainy in Indonesia resulting in chili plants become rotten and damaged. Due to the decline in production was made chili price increases of Rp. 15,000 to Rp. 40,000 for one kilogram. Because of bad weather in Indonesia chili have a decreased production of 60 kilograms to 25 kilograms during the last two months.(Photo by Pradita Utama/NurPhoto)
Vágólapra másolva!
Indonézia elkeseredett harcot folytat az infláció ellen. Néhány kartellnek azonban az az érdeke, hogy a csilipaprika minél drágább legyen. Emiatt a helyi nemzeti bank minden eszközt bevet, hogy megfékezze a csilimaffiát, és csillapítsa a paprikakínálat esését.
Vágólapra másolva!

Amióta a modern gazdasági modell létrejött, mindig voltak érdekcsoportok, amelyek egy adott részvény vagy nyersanyag árfolyamát megpróbálták befolyásolni. Nincs ez másképp napjainkban sem, bár a felügyeleti szervek próbálják visszaszorítani a csalás és manipuláció lehetőségét.

Azonban Indonéziában egy szokatlan ellenféllel kell felvennie a harcot a nemzeti banknak.

A Bank of Indonesia kemény harcot folytat a helyi csilimaffia ellen.

A jegybank próbálja felszámolni az illegális forgalmazói hálózatokat, ugyanis a kartellek - saját érdekükben - befolyásolják a fűszerpaprika árát.

Ez azért fontos az ázsiai országban, mert a csili ára fölötti ellenőrzés gyakorlatilag

az egész nemzet gazdaságára hatással van.

Indonézia a délkelet-ázsiai régió legnagyobb gazdasága, a Föld negyedik legnépesebb országa, sőt a legnagyobb muszlim lakosságú állam.

Ezek ellenére óriási probléma a csilimaffia, hiszen

a kartellek és az indonéz jegybank törekvései ellentétesek.

Míg az Indonéz Nemzeti Bank minden eszközzel küzd az infláció ellen, addig a kartelleknek az az érdeke, hogy minél drágábban adjanak túl a paprikán.

Csilitermesztők Indonéziában Forrás: AFP/NurPhoto/Pradita Utama

Az indonéz kormány az elmúlt két évtizedben jelentős eredményeket ért el az életszínvonal növelésében, de az ország 260 millió lakosának a fele még így is szegénységben él - legalábbis a Világbank összesítése szerint.

Ezért roppant fontos, hogy az élelmiszerek ára ne szálljon el, mert az tovább mélyítené a válságot. Márpedig abban a régióban gyakorlatilag nemzeti fűszer a csili, szinte minden fogáshoz használják, minden éttermi asztalon ott van. Így ha a paprika ára elszabadul, akkor az infláció is megugrik - állítják a Bloomberg szakértői.

A fűszer kilónkénti ára már elérte a 200 ezer rúpiás (15 dollár, 4110 forint) szintet,

ami háromszorosa a megszokott árnak.

Az indonéz infláció is folyamatosan emelkedik, a 2016 decemberi 3,02 százalékról idén májusra már 4,33 százalékra nőtt.

Háromszorosára ugrott a csilipaprika ára Forrás: AFP/NurPhoto/Pradita Utama

Az indonéz kormány minden eszközt bevet a csilimaffia ellen. A rendőrség és a titkosszolgálat is próbálja felgöngyölíteni az elosztói hálózatot, amelyen keresztül a kartellek megpróbálják visszafogni a kínálatot, hogy a hiány miatt magasabb árat kérhessenek.

Érdekesség, hogy a helyi jegybank nem csak a megszokott eszközökkel küzd a szűkülő kínálat ellen. Önkénteseket toboroznak, akik a farmereknek, diákoknak és háziasszonyoknak megtanítják,

hogyan tudnak maguk is csilit termeszteni, sőt az infláció fontosságáról is felvilágosítják őket.

Emellett baglyokat telepítenek a nagyobb ültetvények mellé, ugyanis a madarak éjjelente levadásszák a növényre kártékony patkányokat. Ráadásul az egyik város, Balikpapan, helyi bankjának saját ültetvénye is van, amelyet katonák gondoznak.