Oslo lesz Európa zöld fővárosa

Oslo PORT city hall harbor centre harbour TOWN HALL TOURISM CITY center geography cities towns town Norway LIF
Oslo, septembr 2016 | usage worldwide
Vágólapra másolva!
Az Európai Bizottság 2010-ben hozta létre az Európa Zöld Fővárosa címet. Ezt évről-évre olyan város nak ítélik, amely komoly erőfeszítéseket tesz a környezetvédelmet szem előtt tartó életmód, valamint a fenntartható fejlődés megteremtése érdekében. Oslo 2019-ben lesz birtokosa a címnek.
Vágólapra másolva!

A norvég főváros sikerét átfogó szemléletmóddal készült programjának köszönheti. A bizottság a pályázat értékelésekor kiemelte: Oslo városának a biodiverzitás megőrzése, a társadalmi befogadás előmozdítása, valamint a tömegközlekedés, az egészségügy, illetve ezeknek a területeknek az integrált fejlesztése volt egyaránt fontos.

Oslo kapta 2018-ra az Európa Zöld Fővárosa címet Forrás: dpa Picture-Alliance/AFP/usage worldwide/Hinrich Bäsemann

Nagyon sokat nyomott a latba, hogy az észak-európai fővárosnak hatalmas erőfeszítéseket tett az autós közlekedés visszaszorítása érdekében.

Európa kétharmada városlakó

Az európai népesség döntő többsége városokban él. A környezettudatosság, a fenntartható fejlődés és a városlakók életminősége olyan területek, amelyek fejlesztése illetve megőrzése csak együttesen valósítható meg.


- mondta Karmenu Vella környezetpolitikáért felelős uniós biztos.

Oslo mellett, más városok erőfeszítéseit is díjazták.

A belgiumi Leuven és a svédországi Vaxjö megosztva kapta az Európai Zöld Levél díjat 2018-ban.

Erre az elismerésre olyan, 20-100 ezres lakosságú városok nyújthatnak be pályázatot, amelyek sokat tesznek a környezet minőségének javításáért. A belga várost az energiahatékonyság és a klímaváltozás elleni küzdelem jegyében díjazták, míg a svéd település a fenntartható fejlődés miatt emelték ki.