Gáz és áram: olcsóbban és gyorsabban vezethető be

appliance artisan assistance background beverage boiler central concept craftsman electrical energy expert fitter fittings fix flood furnace gas hand handyman heating holding home house installation installing job maintenance many messed up network pipe p
36086174 - plumber holding pipe wrench with pipe system in background blur
Vágólapra másolva!
Egy nemrég megszavazott törvénymódosításnak köszönhetően, a jövőben gyorsabbá válhatnak a közműcsatlakozások és csökken egyes hatósági vizsgálatok határideje is. Ugyanakkor szigorítás is lesz: a gáz csatlakozóvezeték és a felhasználói berendezés kiviteli tervét alaposabban ellenőrizné a műszaki-biztonsági szempontok szerinti felülvizsgálatért felelős földgázelosztó.
Vágólapra másolva!

10 éves jogszabályokat kellett módosítani a most hatályba lépő változásokhoz, amelyeknek kettős célja volt. Egyfelől a közmű-csatlakozások felgyorsítása, másfelől a hatósági vizsgálatokhoz kötődő határidő csökkentése. A csatlakozási folyamatok felgyorsítása számos ponton

egyszerűsítést illetve könnyítést jelent a fogyasztónak, gyorsabb határidőket ír elő a szolgáltatóknak

az engedélyezési, felülvizsgálati eljárásokban. Ugyanakkor jön a szigorítás is: a kiviteli terveket még a kivitelezés megkezdése előtt, a korábbinál alaposabb megvizsgálják.

Változások a gáz és az áram bevezetésénél Forrás: Origo

Gáz: fontosak a kiviteli tervek

Rövidül az alkalmasság megállapítására szabott határidő a gázhálózati csatlakozásoknál a szolgáltatói oldalon. Ez a határidő-rövidülés nagyobb figyelmet is magával von: a földgázelosztóhoz a kivitelezés megkezdése előtt műszaki-biztonsági szempontú felülvizsgálatra kell benyújtani a gázhálózathoz való csatlakozóvezeték és a vételezett gáz felhasználói berendezésének kiviteli tervét.

Ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy a földgázelosztó a teljes felhasználási terve rálát az egyes vételezői oldalon.

Talán hangsúlyozni sem szükséges, hogy ezzel ugyanakkor nő a várható üzembiztonság:

az esetleges műszaki vagy biztonsági „réseket", szakmai meggondolatlanságokat a szolgáltatói ellenőrzésen a szakemberek észreveszik – ezzel, ahogy mondani szokás, végső soron mindenki jól jár.

A földgáz szektorban

a kivitelezési munkát a bejelentett és arra jogosítvánnyal bíró gázszerelők végezhetik.

Ezt, a földgáz szektorban megszokott megoldást kívánják átültetni a villamosenergia szektorba is: a vételező is jogosulttá válna kivitelezőt választani a bejelentett és a kivitelezési munkára jogosított villanyszerelők közül.

A műszaki-biztonsági hatósági eljárás díjtalan lesz az egyetemes szolgáltatásban vételezők részére mind a gáz-, mind a villamoselosztó-hálózathoz csatlakozás esetén.

Áram: nem kell csatlakozási díjat fizetni

Az új szabályozás szerint

a csatlakozási díj megfizetése alól a fogyasztásmérő kapacitása függvényében mentességet kapnának a fogyasztók.

Fontos kitétel, hogy a villamosenergia átviteli illetve elosztó hálózathoz való csatlakozást csak műszakik okok alapján lehet megtagadni, és a benyújtott tervek felülvizsgálatára rendelkezésre álló határidő itt is rövidül.

A kiviteli munkát bármely olyan vállalkozó elvégezheti, aki vagy amely, előzetesen regisztrálásra került a hatósági nyilvántartásba. Az egységes alkalmazás érdekében, a villanyszerelők jogosultságára vonatkozó szabályokat és a nyilvántartást a kormány rendeleti úton fogja szabályozni.