Több a megbízható adózó

NAV Nemzeti Adó- és Vámhivatal online kezelőfelület, NAV ADÓ, Adó, pénz, bevétel, e-bevallás, ügyfélkapu, ügyfél, bevallás, bevallás, SZJA, SZJA bevallás, Személyi jövedelemadó, SZJA bevallás,
NAV, Nemzeti Adó- és Vámhivatal bevallás, SZJA, SZJA bevallás, Személyi jövedelemadó, SZJA bevallás, 2016.08.23.
Vágólapra másolva!
Már több mint 200 ezer vállalkozás számít megbízható adózónak, pedig szigorodtak a NAV feltételei.
Vágólapra másolva!

A NAV közleménye szerint az első negyedévben több mint félmillió adózót minősítettek, és közel 40 százalékuk felelt meg a megbízhatóság valamennyi feltételének. A kockázatos cégek száma is bővült.

A NAV azokat a cégeket sorolja a megbízható kategóriába, amelyeknek

adóteljesítménye pozitív,

így az "alvó cégek" fennakadnak a rostán. További változás, hogy idén már a jövedéki bírság adóteljesítményhez viszonyított arányát is vizsgálnia kell a NAV-nak és 5 év helyett 4 évre visszamenőleg figyelik, hogy a vállalkozással szemben volt-e végrehajtás.

Fotó: Szabó Gábor - Origo

Januártól a székhelyszolgáltatókhoz bejegyzett vállalkozások kockázatosnak minősülnek, illetve amelyekre jogerősen mulasztási bírságot szabtak ki.

Megéri megbízható adózónak lenni, hiszen ezeknek a gazdálkodóknak bizonyos mulasztásoknál nem kell bírságot fizetniük,

máskor csak az általános bírság felével kell számolniuk. Emellett ellenőrzésük 180 napig tarthat, és évente egyszer automatikus fizetési könnyítést kaphatnak. A visszaigényelt áfát a részvénytársaságnak 30 napon belül, más megbízható adózónak 45 napon belül utalja át a NAV.