Sorra tűnnek el a leggazdagabb kínai üzletemberek

Hsziao Csianhua, Xiao Jianhua  hong kong Four Seasons Hotel kínai milliárdos
This handout photo taken on April 21, 2016 and provided by the Chinese University of Hong Kong (CUHK) on February 2, 2017 shows Chinese billionaire Xiao Jianhua, founder of Beijing-based Tomorrow Group, attending a robotics symposium at the Chinese University of Hong Kong. Xiao, who went missing from Hong Kong on January 27 and is believed to have been abducted by mainland security agents, is reportedly under investigation in connection with China's 2015 stocks crash. / AFP PHOTO / The Chinese University of Hong Kong / Handout / -----EDITORS NOTE --- RESTRICTED TO EDITORIAL USE - MANDATORY CREDIT "AFP PHOTO / The Chinese University of Hong Kong (CUHK)" - NO MARKETING - NO ADVERTISING CAMPAIGNS - DISTRIBUTED AS A SERVICE TO CLIENTS - NO ARCHIVES
Vágólapra másolva!
Kínában újabb üzletember tűnt el nyomtalanul. A világ jelentős részén ez intő jel, de az ázsiai országban szinte természetes, hogy valakinek átmenetileg vagy véglegesen nyoma vész.
Vágólapra másolva!

A világon a legnagyobb vállalkozások vezetői általában szem előtt vannak. Nagyon ritkán előfordul, hogy eltűnnek, ami ijesztő jel nemcsak a cég, hanem a befektetők számára is.

Kína azonban hiába a második legnagyobb gazdaság a világon, teljesen más üzleti kultúrával rendelkezik, amibe az is belefér, hogy valakit elnyel a föld.

Legutóbb Vu Hsziao-huj tűnt el, aki az Anbang nevű kínai biztosítási és befektetési pénzügyi óriás feje,

Kína egyik leggazdagabb és legbefolyásosabb üzletembere.

A cég értékét 242 milliárd dollárra becslik, és többek között olyan ingatlanok vannak a vállalat tulajdonában, mint a 2015-ben megvásárolt New York-i Waldorf Astoria hotel.

Waldorf Astoria, New York Forrás: Kisgyörgy Éva

A BBC azt írja, hogy a cégvezetőt utoljára június 8-án látták, amikor az Anbang központjából rendőrautóval vitték el. Azóta semmit nem tudni Vu hollétéről, a cég hivatalos közleményében csak annyi áll, hogy személyes okokra hivatkozva nem tudja ellátni hivatali teendőit.

A társaságot azóta egy államilag kirendelt biztos irányítja.

Nem Vu az első magas beosztású vezető az elmúlt években, akit a kínai hatóságok mindenféle előzetes jel nélkül eltüntettek a pozíciójából, ezzel az alkalmazottakat és a részvényeseket is bizonytalanságban hagyva.

A legnagyobb eltűnési hullám 2015-ben volt,

akkor vezetők tucatjainak veszett nyoma.

Volt aki később visszatérhetett a pozíciójába, míg mások nem.

A 2015-ös eltűnések háttérben az állt, hogy Hszi Csin-ping, a Kínai Népköztársaság elnöke

korrupcióellenes hadjáratot hirdetett, de ezzel együtt keresték a sanghaji tőzsde összeomlásának felelőseit is.

Hszi Csin-ping fellép a korrupció ellen Forrás: Getty Images/2016 Getty Images/Lintao Zhang

A viszonylag csendesebb 2016-os év után úgy tűnik most újabb hullám indult, miután a South China Morning Post az írja, hogy a kínai tőzsdefelügyelet feje, Liu Si-jü készen áll arra, hogy több nagyhalat is megregulázzon, akiket azzal vádolnak, hogy manipulálták a piacot.

Az elmúlt 18 hónap három legnagyobb hala

Hsziao Csien-huát január végén gyakorlatilag kirángatták a hongkongi Four Seasons luxushotelből és azóta sem látták. A Tomorrow Group vezetője, vagy valaki a nevében pár nappal az eltűnés után feladott egy újsághirdetést,

amiben tagadta az emberrablás vádját.

Hsziao Csien-hua a mai napig nincs meg Forrás: AFP/Handout

A közleményben azt írja, hogy a tengerentúlon tartózkodik, és reméli, visszatérése után beszélhet a médiával. Azóta is várják.

A kínai Warren Buffet-nek is nevezetett Guo Kuang-csang, a Fosun Group befektetési konglomerátum vezetője sem élvezhette felhőtlenül sikereit. A vezér 2015 végén néhány napra eltűnt, és amíg elő nem került, addig

felfüggesztették a cég részvényeinek kereskedését.

Guo Kuang-csang Forrás: Getty Images/2016 AMA Sports Photo Agency/Sam Bagnall - Ama

Guo végül visszatért. A nem sokkal később kiadott közleménye szerint vállalata együttműködött a hatóságokkal a nyomozásban. Az akció nem érintette érzékenyen a céget, amelynek tavaly már 11 milliárd dolláros volt a bevétele.

Csou Cseng-csien tavaly januárban tűnt el. Csou az alapítója Kína egyik legnagyobb ruhaüzlet-láncának. A vezető hollétéről tíz napig nem lehetett semmit sem tudni, de utána visszatért a Metersbonwe élére. Amíg nem adott életjelet magáról, addig a felügyelet felfüggesztette a kereskedést a cég részvényeivel.

Az eltűnés részleteiről azóta sem tudni semmit.