Sorra tűnnek el a leggazdagabb kínai üzletemberek

2017.06.15. 15:49

Kínában újabb üzletember tűnt el nyomtalanul. A világ jelentős részén ez intő jel, de az ázsiai országban szinte természetes, hogy valakinek átmenetileg vagy véglegesen nyoma vész.

A világon a legnagyobb vállalkozások vezetői általában szem előtt vannak. Nagyon ritkán előfordul, hogy eltűnnek, ami ijesztő jel nemcsak a cég, hanem a befektetők számára is.

Kína azonban hiába a második legnagyobb gazdaság a világon, teljesen más üzleti kultúrával rendelkezik, amibe az is belefér, hogy valakit elnyel a föld.

Legutóbb Vu Hsziao-huj tűnt el, aki az Anbang nevű kínai biztosítási és befektetési pénzügyi óriás feje, Kína egyik leggazdagabb és legbefolyásosabb üzletembere. A cég értékét 242 milliárd dollárra becslik, és többek között olyan ingatlanok vannak a vállalat tulajdonában, mint a 2015-ben megvásárolt New York-i Waldorf Astoria hotel.

Waldorf Astoria, New YorkForrás: Kisgyörgy Éva

A BBC azt írja, hogy a cégvezetőt utoljára június 8-án látták, amikor az Anbang központjából rendőrautóval vitték el. Azóta semmit nem tudni Vu hollétéről, a cég hivatalos közleményében csak annyi áll, hogy személyes okokra hivatkozva nem tudja ellátni hivatali teendőit.

A társaságot azóta egy államilag kirendelt biztos irányítja.

Nem Vu az első magas beosztású vezető az elmúlt években, akit a kínai hatóságok mindenféle előzetes jel nélkül eltüntettek a pozíciójából, ezzel az alkalmazottakat és a részvényeseket is bizonytalanságban hagyva.

A legnagyobb eltűnési hullám 2015-ben volt,

akkor vezetők tucatjainak veszett nyoma. 

Volt aki később visszatérhetett a pozíciójába, míg mások nem.

A 2015-ös eltűnések háttérben az állt, hogy Hszi Csin-ping, a Kínai Népköztársaság elnöke korrupcióellenes hadjáratot hirdetett, de ezzel együtt keresték a sanghaji tőzsde összeomlásának felelőseit is.

Hszi Csin-ping fellép a korrupció ellenForrás: Getty Images/2016 Getty Images/Lintao Zhang

A viszonylag csendesebb 2016-os év után úgy tűnik most újabb hullám indult, miután a South China Morning Post az írja, hogy a kínai tőzsdefelügyelet feje, Liu Si-jü készen áll arra, hogy több nagyhalat is megregulázzon, akiket azzal vádolnak, hogy manipulálták a piacot.

Az elmúlt 18 hónap három legnagyobb hala

Hsziao Csien-huát január végén gyakorlatilag kirángatták a hongkongi Four Seasons luxushotelből és azóta sem látták. A Tomorrow Group vezetője, vagy valaki a nevében pár nappal az eltűnés után feladott egy újsághirdetést, amiben tagadta az emberrablás vádját.

Hsziao Csien-hua a mai napig nincs megForrás: AFP/Handout

A közleményben azt írja, hogy a tengerentúlon tartózkodik, és reméli, visszatérése után beszélhet a médiával. Azóta is várják.

A kínai Warren Buffet-nek is nevezetett Guo Kuang-csang, a Fosun Group befektetési konglomerátum vezetője sem élvezhette felhőtlenül sikereit. A vezér 2015 végén néhány napra eltűnt, és amíg elő nem került, addigfelfüggesztették a cég részvényeinek kereskedését.

Guo Kuang-csangForrás: Getty Images/2016 AMA Sports Photo Agency/Sam Bagnall - Ama

Guo végül visszatért. A nem sokkal később kiadott közleménye szerint vállalata együttműködött a hatóságokkal a nyomozásban. Az akció nem érintette érzékenyen a céget, amelynek tavaly már 11 milliárd dolláros volt a bevétele.

Csou Cseng-csien tavaly januárban tűnt el. Csou az alapítója Kína egyik legnagyobb ruhaüzlet-láncának. A vezető hollétéről tíz napig nem lehetett semmit sem tudni, de utána visszatért a Metersbonwe élére. Amíg nem adott életjelet magáról, addig a felügyelet felfüggesztette a kereskedést a cég részvényeivel. Az eltűnés részleteiről azóta sem tudni semmit.