India mindenkit lenyom a napenergia felhasználásban

India, utca, forgalom
DELHI, INDIA - DECEMBER 01: Traffic, trucks, buses, freight rickshaws and street vendors on December 01, 2012 in Delhi, Delhi, India (Photo by EyesWideOpen/Getty Images)
Vágólapra másolva!
A napenergia hasznosítása olcsóbb, mint a széntermelésre épülő energia előállítás, így az indiai elektromos elosztóhálózat üzemeltetőinek újra kell gondolniuk megállapodásaikat a szénerőművekkel. Emellett a Föld egyik legnépesebb, nagykiterjedésű országának vezetője határozottan állást foglalt a párizsi klímaegyezmény mellett is.
Vágólapra másolva!

Nem sokkal azután, hogy az Egyesült Államok bejelentette: kihátrál a párizsi klímaegyezményből, India látványos és elemzők szerint nem várt fordulatotot produkált. A szénre épülő energiatermelés és India között eddig ugyanis hagyományosan egyenlőségjelet tettek: az ország szinte teljes energiarendszere ugyanis a fosszilis hordozók mind kevésbé hatékonyabb felhasználására épül.

Ehhez képest Macron francia elnök és Modi indiai miniszterelnök találkozóján utóbbi ígéretet tett arra, hogy országa csökkenti a klímaváltozást kedvezőtlenül befolyásoló kibocsátásokat. Ezzel együtt áttörés közeleg a napenergia felhasználásában is.

Napenergiára vált India a szénerőművek helyett Forrás: Getty Images/2012 EyesWideOpen

Néhány éve még szénerőműveket akartak

A fordulat már csak azért is meglepő, mert India energiapolitikájának középpontjában egészen a közelmúltig a szénerőművek és azok tervezett bővítése állt. Ez csak rontott volna az amúgy is komoly környezetszennyezésen, hiszen

Indiában található a világ 20 legszennyezettebb városának a fele.

Ám a közelmúltban – részben a szövetségi szabályozás változásának köszönhetően – a napenergia felhasználáshoz szükséges eszközök telepítése lényegesen olcsóbb lett.

Szinte egyik napról a másikra állt elő az a helyzet, hogy a korábban szinte megingathatatlan pozícióban lévő szénerőműveknek újra kell gondolniuk saját fejlesztéseiket, hogy versenyezni tudjanak az olcsó napenergiával.

Elemzők szerint, az indiai energiatermelési fordulat mélyreható és alapvető, természetes folyamat, amely a legkevésbé sem arról szól – utalva a Macro-nal történt találkozóra –, hogy az indiai miniszterelnök a saját személyére irányítsa ezzel a figyelmet.

Már most olcsóbb a beruházás

2014 óta India napenergiára épülő áramtermelő kapacitása megnégyszereződött és a szakértők további bővülést várnak.

Gyorsítja a folyamatot, hogy míg a szén világpiaci ára nő, addig a napenergia ipar beruházási költségei folyamatosan csökkennek.

Ez persze nem jelenti azt, hogy Indiában rövidesen bezárnak a fosszilis erőművek – azok továbbra is jelentős részét adják majd az ország energiatermelésének. Ezzel együtt India kötelezettséget vállalt arra, hogy 2030 helyett már 2027-re teljesíti azt a párizsi kritériumot, hogy 40 százalékra növeli a megújulok használatát.

India teljes villamosenergia-termelésének 60 százaléka, éves viszonylatban 330 GW, még szén felhasználására épül.

Az ország az elmúlt három évben 12 GW-ra emelte napenergiára épülő termelését. Az elkövetkező hat évben ezt 100 GW-re kívánják emelni, hogy tartható legyen a 2027-re ígért vállalás.