Új rendszer váltja a régi energetikai jelöléseket a háztartási gépeken

Intim, férfi, nő, szerep, porszívó
Vágólapra másolva!
A vásárlóknak jelent könnyebbséget az Európai Parlament döntése, minek nyomán az eddig megszokott jelölési rendszer helyett új módon, A-tól G-ig sorolják be a háztartási gépeket energiatakarékossági szempontból.
Vágólapra másolva!

Elsöprő többséggel szavazta meg az Európai Parlament az új jelölési rendszert, amely akkor segít, amikor energiatakarékos otthoni berendezéseket vásárolunk. Az eddigi megszokott jelölésekre épülő osztályozási formát az A-tól G-ig tartó kategorizálás váltja fel.

Ez az eddig hatályban lévő valamennyi jelölési rendszert leváltja és egységessé teszi a gépek energiafogyasztásának címkézését.

Nem csak játék a betűkkel

A döntés nem pusztán formális egyszerűsítést és egységesítést jelent. Az Európai Bizottság számítása szerint

200 milliárd kilowattórányi energia-megtakarítás érhető el az uniós országokban

így. A mostani jelölési módok egyrészt nem egységesek, másrészt a gyártók folyamatos technológiai fejlesztéseinek köszönhetően, nem is megfelelően fedik le a termékek tényleges energiatakarékosságát. A vásárlók döntését megkönnyítő új rendszernek köszönhetően

a várt energia-megtakarítás éves viszonylatban nagyjából a balti államok éves összesített energiafogyasztásának mértékével egyezik meg.

A módosítások arra sarkallják a gyártókat, hogy további erőfeszítéseket tegyenek a mind hatékonyabb energiatakarékos megoldások kidolgozásáért.

Változik az energiatakarékos háztartási gépek jelölése Forrás: Dreamstime

Központi termékadatbázis és az energiahatékonysági információk feltüntetése

A Unió piacán értékesített termékek forgalma alapján, később újra változhat a most elfogadott rendszer. Ha az eladott termékek 30 százaléka a legfelső, vagy ha 50 százalékuk a két első energiahatékonysági osztályba esik, úgy az A-tól G-ig tartó skála újragondolására lehet szükség.

A Bizottság nagy hangsúlyt fektet arra, hogy a vásárlók megfelelő tájékoztatást kaphassanak döntésük meghozatalához.

Az új energiahatékonysági címkéket nem csak a termékeken és a termékek reklámján kell feltüntetni, hanem online katalógusokban is szerepelniük kell.

A Bizottság feladata az is, hogy a nemzeti hatóságok munkáját támogató központi termékadatbázist hozzon létre. A változások egyébként legkorábban 2019 év végén lépnek hatályba.