Egyre népszerűbbek az ehető bogarak

ehető rovarok
breeding of Cockroaches (Blaptica dubia) for food
Vágólapra másolva!
Az áruházak élelmiszeres polcairól egyre több termék közül lehet választani. Egyelőre még nehéz elképzelni, hogy egy nap bogarakat is vásárolhatunk, de ez az időpont sincs már messze. Első körben az állatok táplálásában játszhatnak fontos szerepet a legyek, hernyók és tücskök.
Vágólapra másolva!

Előrejelzések szerint a világ lakossága 2050-re eléri a 10 milliárd főt, ami azt jelenti, hogy

50 százalékkal több élelmiszerre lesz szüksége a föld lakosságának, mint napjainkban.

Emiatt kulcsfontosságú, hogy olyan új táplálékforrások is elterjedjenek, amelyek még nem részei a mindennapi étkezésnek.

Ilyen lehet az emberi és állati fogyasztásra egyaránt alkalmas rovarok és bogarak csoportja, amely rendkívül gazdag proteinben. Ezt a trendet veszi észre egyre több élelmiszeripari cég, amelyek egyre inkább nyitnak a ma még csak egzotikus csemegének számító bogárbiznisz felé.

Tápanyagban gazdag fogás Forrás: Picture-Alliance/AFP//Ton Koene

Ráadásul a rovarok tenyésztése sokkal kevésbé terheli meg a környezetet, mint a többi haszonállat tartása. A magas fehérjetartalom mellett előnyük, hogy a bogarak többsége

vitaminokban és ásványi anyagokban gazdag.

Az ehető rovarok piaca folyamatosan bővül, a Financial Times cikke alapján akár 15-szörösére is nőhet 2021-ig. A szingapúri Arcluster szerint jelenleg a globális piac 100 millió dollárosra becsülhető,

ami az előrejelzések szerint öt év alatt 1,5 milliárd dollárosra növekedhet.

Bár a fejlett országokban egyelőre eléggé idegenkednek a különböző legyek, tücskök és hernyók fogyasztásától,

világszerte így is 2 milliárd ember fogyaszt már ehető bogarakat.

Bár sokan nem tudják, de különböző proteinben gazdag táplálékkiegészítő forrása is.

Minden bizonnyal a bogárevési szokások nem nagyon fognak megváltozni a jövőben, de a bővülést egy másik felhasználási mód is segítheti. A bogarak dús táplálékai lehetnek a háziállatoknak vagy a halaknak.

A holland Protix 45 millió eurós tőkeinjekciót kapott a Rabobanktól és az Aqua-Sparktól, amely cégek a bogarakban látják az állatok élelmezésének jövőjét.

Bogarakból készült, magas proteintartalmú szelet Forrás: Picture-Alliance/AFP//Ton Koene

A rovarok a baromfi- és a halfélék természetes táplálékai, és a felmérések szerint kevésbé ellenezték a fogyasztók az olyan állatok tartását, amelyeket rovarokkal tápláltak. A bogarak mellett szól, hogy

azoknak az állatoknak erősebb az immunrendszerük, amelyeket bogarakkal tápláltak.

A bogarak étkezési célra való behozatalát és tenyésztését eddig a jogszabályok hiánya gátolta, de az Európai Unió nemrég elfogadott egy szabályt, amely lehetővé teszi a halak rovarokkal való etetését. Várhatóan a jövőben ezt a rendeletet tovább bővítik más állatokra is.