A Morgan Stanley beemelte Kínát az EM-indexbe

mobil telefon mobiltelefon kkv kisvállalkozás számítógép laptop
A mobilszolgáltatók meghosszabbítanák a feltöltőkártyás adategyeztetés határidejét
Vágólapra másolva!
Az argentin és a szaúd-arábiai részvények viszont nem kerültek be a fejlődő Európa, Délkelet-Ázsia és Latin-Amerika részvénypiacainak teljesítményét tükröző Morgan Stanley-féle EM-indexbe.
Vágólapra másolva!

A Morgan Stanley Capital International, vagyis az MSCI a világ egyik legnagyobb befektetési szolgáltatója. A cég kedd este jelentette be, hogy Kína bekerült az EM-indexbe, vagyis beemelték a kínai belső piacon forgó, A-osztályú részvényeket a világ vezető benchmarkjába.

A feltörekvő piaci indexben (Emerging Markets Index/EM-index) jelenleg 23 ország 830 vállalata szerepel, köztük is a legnagyobb, 28 százalékos súllyal olyan, külföldi tőzsdéken is jegyzett kínai társaságok, mint az

olaj- és gázipari óriás PetroChina és az internetes kiskereskedelmi portál Alibaba.

Az MSCI bejelentése szerint 222 nagy kapitalizációjú kínai vállalat jüanban denominált A-osztályú részvényeit veszi be az EM-indexbe egy kétlépcsős, 2018 májusban kezdődő folyamatban. A részvények súlya 0,73 százalékot tesz ki a mutatóban. A jövőben további hasonló részvények is bekerülhetnek az EM-indexbe, ha a kínai hatóságok tovább liberalizálják a kereskedést.

Kínának több próbálkozása is volt, de az

előző három évben elbukott

ezen a vizsgán.

Beemelték az MSCI-indexbe a vezető kínai papírokat Forrás: Cultura Creative/© Cultura, all rights reserved./Monty Rakusen

Az MSCI-indexek a világ legelfogadottabb, a versenytársakat összehasonlító és elemző benchmarkjai, amelyeket viszonyítási alapként fogadnak el a különböző befektetési alapok. Az, hogy a kínai A-osztályú részvények bekerültek a feltörekvő piaci indexbe, tíz év alatt akár 400 milliárd dolláros tőkebevonást is eredményezhet kínai tőzsdéken.