Nagymamája ajándékából csinált százmilliókat a tinédzser

Bitcoin
LAS VEGAS, NV - JANUARY 08: A general view of the Bitcoin booth at the 2015 International CES at the Las Vegas Convention Center on January 8, 2015 in Las Vegas, Nevada. CES, the world's largest annual consumer technology trade show, runs through January 9 and is expected to feature 3,600 exhibitors showing off their latest products and services to about 150,000 attendees. Ethan Miller/Getty Images/AFP
Vágólapra másolva!
A bitcoin segítségével sokan meggazdagodtak az utóbbi pár évben, de talán közülük is a legfiatalabb egy amerikai tinédzser. Erik Finman 12 éves korában kapott egy szép összeget a mamájától, amiből nem játékot vagy egyéb menő cuccot vett, hanem befektette az akkor még olcsó virtuális fizetőeszközbe.
Vágólapra másolva!

A bitcoin szárnyalásáról már többször is írtunk, mivel a virtuális pénz árfolyama közelít a 3000 dolláros határ felé. A kriptovaluta sikere annak köszönhető, hogy egyre több országban engedélyezik hivatalos fizetőeszközként,

árfolyama jelenleg 2774,5 dollár.

Mivel a bitcoin ára nem mindig volt ilyen magas, így aki időben szállt be, az nagyot szakíthatott. Így tett az akkor még csak 12 éves Erik Finman is, aki 2011-ben a zsebpénzéből bitcoint vásárolt.

Finman hat évvel ezelőtt

a nagymamájától kapott ezer dollárt ajándékba,

és ebből virtuális pénzt vásárolt. Mivel akkor még csak 12 dollárba került a bitcoin, ezért kifejezetten jó vásárt csinált a tinédzser.

A fiú azóta többször is megforgatta a befektetését, először 2013 végén adta el a bitcoinokat (darabját 1200 dollárért), majd miután 2015-ben a kriptovaluta árfolyama beszakadt,

egy befektetőtől vett 300 bitcoint, darabját 200 dolláros áron.

Azóta Finman bővítette a portfolióját, jelenleg 403 bitcoinja van, ami 1,18 millió dollárnak felel meg.

Ez átszámítva 310 millió forint.

Emellett a már 18 éves fiúnak vannak befektetései más virtuális pénznemekben is, ilyen a litecoin és ethereum.

Érdekesség, hogy a fiatal Finman kötött egy fogadást a szüleivel, miszerint ha felnőttkorára megkeresi első dollármillióját, akkor nem kell főiskolára mennie.

A fogadás bejött, és Finmannek esze ágában sincs felsőoktatási intézménybe menni.

Jó befektetés volt időben beszállni Forrás: AFP/Ethan Miller

A jelenlegi oktatási rendszer túlszabályozott, nem ajánlom, nem való mindenkinek. Helyette ott van az internet, ami ingyenes. Sokkal több mindent tanulhatsz YouTube-ról és Wikipediáról – nyilatkozta a CNBC-nek a fiatal pénzügyi guru.

Egyes szakértők szerint a bitcoin árfolyama egy évtizeden belül akár a 100 ezer dollárt is elérheti.