Nem kell magas inflációval riogatni

MNB pénzverde pénz forint pénzverdéjének sajtóbejárása Pénzkészítés Pénz Pénznyomtatás Magyar Nemzeti Bank Bankjegy
Magyar Nemzeti Bank, új bankjegy. 2017.02.28.
Vágólapra másolva!
A versenyszférában tíz százalékos béremelést jósol az MNB erre az évre, jövőre pedig további 7,5 százalékot. A kormánynál kicsit alacsonyabb, de még így is gyors fejlődést várnak idén és jövőre a jegybank elemzői, derül ki a most kiadott Inflációs jelentésből, amely szerint nem kell tartani az infláció felpörgésétől. A Magyar Nemzeti Bank számításai szerint a lakosság fogyasztása ugyan emelkedik, de ennek azért nem lesz kisebb inflációs hatása, mert inkább tartós fogyasztási cikkeket vásárolnak. 
Vágólapra másolva!

Az idei tíz százalékos bérnövekedés ellenére nem kell tartani magas inflációtól:

idén 2,4, jövőre pedig 2,7 százalékos drágulást becsülnek az MNB szakértői,

mondta Balatoni András, a jegybank igazgatója az Inflációs jelentés bemutatóján.

A negyedévente elkészülő előrejelzés pozitívabb gazdasági folyamatokkal számol erre az évre és jövőre, ennek ellenére minimálisan, de elmarad a növekedésre vonatkozó előrejelzésük a kormányétól.

Idén 3,6 százalékos, a jövő évre pedig 3,7 százalékos gazdasági bővüléssel kalkulálnak, melynek legerősebb motorja a lakosság fogyasztása és a beruházások.

Balatoni András kiemelte, hogy a tartós és féltartós fogyasztási cikkeknél tapasztalható leginkább a fogyasztás bővülése, amely sokkal kisebb mértékben hat az inflációra. Összességében a lakosság beruházásai azonban csökkenő pénzügyi megtakarítással járnak.

A foglalkoztatottság idén 2,3 százalékkal emelkedhet a versenyszférában, ahol a bérek tíz százalékkal nőhetnek, jövőre pedig 7,5 százalékos emelés várható.

Fotó: Adrián Zoltán - Origo

A gazdasági növekedést a beruházások és a fogyasztás mellett az uniós források hatása is támogatja, továbbá a felvevőpiacaink vártnál nagyobb növekedése.

A beruházásokkal párhuzamosan a vállalatok hitelállománya is bővül, átlagosan 5–10 százalékos emelkedéssel lehet kalkulálni, vélik a jegybank szakértői.

A javuló vállalati beruházásokban nagy szerepet kapnak a járműipari beszállítói hálózat szereplői.

A Mercedes gyár Kecskeméten. Forrás: AFP/Attila Kisbenedek

A beruházásoknál leginkább az exportra termelő vállalatok járnak az élen, és

összesen 15 százalékkal lódulnak meg a beruházások a nemzetgazdaság egészét nézve.


Az államháztartás helyzetével kapcsolatban az MNB előrejelzése szerint az államadósság GDP-arányosan tovább csökken, ezzel párhuzamosan

a devizaadósság aránya jelentősen csökken, és 2019 végére már csak 15 százalékot tehet ki.

Magyar Nemzeti Bank (MNB) Magyarország központi bankja. Fotó: Adrián Zoltán - Origo

Az államháztartás hiánya idén 1,8-2,1, jövőre pedig 2,4 százalék lesz az Országvédelmi Alap eltörlése esetén. Az export 7,4 százalékkal, az import 8,6 százalékkal emelkedhet idén, a folyó fizetési mérleg egyenlege pedig három százalékos pluszt mutathat.