Gyorsan felépülő ház, ahol olcsó az élet

Vágólapra másolva!
Hamarabb felépülne az átlagosnál, és olyan helyeken is érdemes lenne belevágni az autonóm otthonok kialakításába, ahol a közműellátottság még alacsony.
Vágólapra másolva!

Ladvenicza Levente projektét az MVM Edison Light Up! pályázatán díjazták, a célja, hogy az előre gyártott, helyszínre szállított és ott összeállított elemekből két-három hónap alatt elkészüljön a beköltözhető, energia-kereskedelmi rendszerbe integrálható típusház. A ház ultrakönnyű szerkezete döntően száraz építészeti eljárással készülne, így sokkal rövidebb idő alatt felépülne, hiszen a száradási időkkel nem kell számolni.

Az épületnek egyedül villamos áram megtáplálással és internet hozzáféréssel kell rendelkeznie, a többi szolgáltató kiváltható.

Olyan területeken is felépíthető a ház, ahol a közműellátottság még alacsony. Az energiaszükségletét az épület főleg a napból nyerné. Nappali órákban az épület úgynevezett aktívházként üzemelne. Ezek az épületeket, saját igényeiken túl - bizonyos időszakokban,- képesek a villamos áram termelésre és annak visszatáplálására a hálózatba.

Ez az energia többlet a villamos hálózaton keresztül a többi hasonló típusház számára elérhető lenne.

Idővel, ha ezeknek a típusházaknak a száma elér egy megfelelő szintet, akkor közösen valódi szereplői lehetnek a magyar villamosenergia-piacnak az innovátor elképzelései szerint.

A cikk megjelenését támogatta az MVM Edison program.