Végre megkezdik a rózsadombi volt SZOT-üdülő bontását

Rózsadombi SZOT szálló
Budapest, 2013. április 15. SZOT Rózsadombi Gyógyüdülőjének átépítés alatt álló, egykori épülete a főváros II. kerületében, a Vérhalom u. 17-ben. MTVA/Bizományosi: Jászai Csaba *************************** Kedves Felhasználó! Az Ön által most kiválasztott fénykép nem képezi az MTI fotókiadásának, valamint az MTVA fotóarchívumának szerves részét. A kép tartalmáért és a szövegért a fotó készítője vállalja a felelősséget.
Vágólapra másolva!
Napokon belül megkezdik az életveszélyes műszaki állapotú egykori SZOT-üdülő elbontását, illetve újraépítését. A befejezetlen torzó több mint 20 éve csúfítja a budai panorámát, ám 2019 őszére a látképhez méltó és a környéken lévő ingatlanok értékét is növelő fejlesztés valósul meg a helyén. A Waberer György érdekeltségébe tartozó Rózsadomb Panoráma Kft. a beruházás generálkivitelezőjének a Market Építő Zrt.-t választotta.
Vágólapra másolva!

Július 3-án kezdődik az évtized egyik legjelentősebb budai beruházása a Vérhalom utcában: korszerű, energiatakarékos társasház épül az egykori SZOT-üdülő helyén. A több mint 20 éve befejezetlenül álló szellemház nem csak a városképet csúfítja, de életveszélyessé is vált az elmúlt évtizedek alatt.

Megkezdik a rózsadombi SZOT-üdülő szellemépületének elbontását Forrás: MTI/Jászai Csaba

A beruházó Rózsadomb Panoráma Kft. idén év elején vette meg az ingatlant, és a Magyar Építészkamara bevonásával országos tervpályázatot írt ki az épület arculatának megújítására. A legjobb koncepció kiválasztását szakmai testületre bízta, melynek tagjai voltak a hazai építésszakma elismert képviselői, köztük Pro Architectura és Ybl-díjas építészek.

Az ingatlan több mint 70 százalékát zöldfelület borítja majd,

és a fejlesztés során a szigorú környezet- és természetvédelmi előírásoknak is megfelel a beruházó – mindezt a rendelkezésre álló tűzvédelmi, vízügyi, vízvédelmi és barlangtani szakvélemények is igazolják.

Az épület átadása után rendezik majd a szomszédos közterületeket, egyszerűbbé válik a környéken a gyalogos közlekedés. Az építkezés miatt közvetlenül érintett szomszédos ingatlanok lakóit, illetve a környéken élőket a kivitelező a bontási-építési munkálatokat megelőzően több lakossági fórumon is tájékoztatta a fontosabb tudnivalókról.

„Az elkövetkező két és fél évben lezárunk egy korszakot. Lokálpatriótaként büszke vagyok arra, hogy hozzájárulhatok egy idestova 25 éves probléma megoldásához.

A beruházás részeként a környék járdáit és útjait felújítjuk, illetve kipótoljuk, vagyis az épület egy megújuló környezetbe illeszkedik majd" – mondta a fejlesztés kapcsán Waberer György, a beruházó Rózsadomb Panoráma Kft. tulajdonosa.

A szellemépület helyén mintegy 100 apartmanos társasházat húznak fel Forrás: MTI/Jászai Csaba

A jogerős építési engedély birtokában a fejlesztő többfordulós tenderen a Market Építő Zrt.-t választotta ki a kivitelezési munkálatok elvégzésére. A társaság a munkaterület július eleji átvételét követően elbontja a szellemházat, illetve a munkálatokkal párhuzamosan zajlanak majd az építési, majd a belső szakipari munkák és. legkésőbb 2019 őszén adják majd át a mintegy 100 apartmanból álló társasházat.