Halálra isszák magukat az európaiak

Mennyi az annyi? Az alkoholizmus fokmérője dr life koccintás ivás
Vágólapra másolva!
Az alkohol egészségügyi kockázatainak száma igen magas, mégis kevesen tudják vagy törődnek azzal, hogy az alkoholtartalmú italok fogyasztása növeli a rák kockázatát. Mivel Európa a legtöbbet fogyasztó kontinens, így itt a legnagyobb a rizikója az alkoholfogyasztásnak. Magyarországon, bár javul a helyzet, de még mindig sok alkohol fogy.
Vágólapra másolva!

Az alkoholfogyasztás növeli a rák kialakulásának kockázatát, emiatt az európai nemzetek többségében óriási problémát jelent a rendszeres alkoholizálás.

Egy átlagos európai naponta 1-4 alkalommal iszik alkoholtartalmú italt,

amivel már mérsékelt alkoholfogyasztónak számít. Már ez a fokozat is elég ahhoz, hogy megemelkedjen a nyelőcső- és végbélrák kialakulásának kockázata – derül ki az Európai Gasztroenterológusok Egyesületének (UEG) hétfői közleményéből.

A nonprofit szervezet szakértői az Egészségügyi Világszervezet (WHO) adatai alapján megállapították, hogy az európaiak sokkal többet isznak, mint bármely más kontinens lakói,

az egy főre jutó átlagos alkoholfogyasztás 10,9 liter évente.

Ez az adat csak a tiszta alkohol mennyisége, tehát, aki megiszik 1 liter 5 százalékos sört (térfogatszázalékban számított), az nem egy liternek számít, hanem fél deciliternek.

Az alkoholfogyasztás növeli a rák kockázatát Forrás: Dremstime

Egy átlagos európai naponta kétszer iszik alkoholtartalmú italt. Az amerikaiak a felmérés alapján 20 százalékkal kevesebbet fogyasztanak, mint az európaiak, míg az afrikaiak majdnem feleannyit.

A dolgot súlyosbítja, hogy

minden ötödik 15 év feletti európai legalább hetente egyszer keményen berúg,

azaz legalább négy italt megiszik – írja a Bloomberg.

Európában fogy a legtöbb alkohol Forrás: WHO

Az Amerikai Rákközösség a honlapján felsorolja a rák kockázatát megemelő tényezőket, köztük az alkoholt is. A szervezet ajánlást is tesz:

A WHO előrejelzése szerint a rákos megbetegedések száma a 2012-es 14 milliós számról 22 millióra növekedhet 2030-ban. Ezzel párhuzamosan

a halálos rákos megbetegedések száma is emelkedni fog 8,2 millióról 13 millióra.

Emiatt fontos, hogy az országok kormányai áremeléssel és az alkoholhoz való hozzáférés korlátozásával most megelőzzék a későbbi problémákat.

A világ legpiásabb nemzete Litvánia, ahol a felmérés szerint átlagosan egy 15 év feletti lakos naponta 3,2 alkoholtartalmú italt iszik meg, míg

az éves tiszta alkoholfogyasztást 18,2 literre becsülik fejenként.

A litván kormány ezt komoly problémának tartja, január 1-től komoly reformokat vezetnek be: megemelik az alkoholfogyasztás korhatárát 18-ról 20 évre, megtiltják az alkoholos italok reklámozását, és azok árusítását este 8 és délelőtt 10 óra között.

Magyarországon bár javul a helyzet, még az élmezőnyben van Forrás: Origo, WHO

Magyarországon a WHO adatai szerint folyamatosan javul a helyzet, igaz, van honnan. A 2003-2005-ös időszakban az egy főre jutó alkoholfogyasztás 17,1 liter volt, ami a legmagasabb volt akkor az unióban.

A 2008-10-es időszakban már csak 13,3 liter volt ez a mennyiség,

és a legfrissebb előrejelzések szerint ez 12,3 literre csökken 2017-ben.

Eszerint Magyarország a 12. helyen áll, holtversenyben Szlovákiával, Lengyelországgal, Lettországgal és az Egyesült Királysággal.