Varga Mihály: a béremelések hatása a hat százalékos forgalomnövekedés

Black Friday  fekete péntek bevásárlás árleszállítás
Illusztráció.
Vágólapra másolva!
A Központi Statisztikai Hivatal adatai szerint a kiskereskedelmi üzletek forgalma 6 százalékkal emelkedett az előző évhez képest. Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter szerint a forgalomnövekedés a bér és jövedelem emelkedésének köszönhető. 
Vágólapra másolva!

Az élelmiszer és élelmiszer jellegű vegyes kiskereskedelmi üzletekben 2,6 százalékkal, a nem élelmiszer-kiskereskedelmi üzletekben 9,8 százalékkal, az üzemanyag kiskereskedelemben pedig 4,3 százalékkal emelkedett a forgalom májusban a tavalyi forgalomhoz képest.

Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter azt mondta, hogy a kiskereskedelmi forgalom növekedése, a folyamatosan emelkedő béreknek köszönhető. A miniszter szerint

Varga úgy értékelte a KSH- adatait, hogy mindkét folyamat jó és hasznos. Az egyik a gazdaság hatékonyságát erősíti továbbá fejleszti azon elemeit is, amelyek a belső piacra is termelnek. A másik pedig ahhoz járul hozzá, hogy abból, amit a lakosság megtakarít, az beruházássá alakuljon át.

A béremelések nyomán többet költünk Forrás: NurPhoto/Jonathan Nicholson/NurPhoto/Jonathan Nicholson

A minimálbér és a garantál bérminimum növelése azokat a csoportokat segítette, akik inkább élelmiszerre költenek többet.

Varga Mihály szerint, a lendületes bérnövekedés hatására, várhatóan több élelmiszert fogyasztanak majd az emberek.

Varga Mihály úgy vélekedett, hogy a májusi adatok azt mutatják, hogy megalapozott az idei 4 százalék feletti magyar gazdasági növekedési várakozásuk.