Franciaország örökre leszámolna a szénnel

2017.07.10. 06:58

Franciaország komoly lépésre szánta el magát, hiszen az a cél, hogy 2040-től csak elektromos autók közlekedjenek az országban. A franciák új klímaterve azonban ennél jóval többet tartalmaz: felszámolnák a szénerőműveket és csökkentenék az atomerőművek számát is.

Nicolas Hulot, Franciaország energiaügyi minisztere forradalmi bejelentést tett. Ennek értelmében Franciaországban 2040-től nem lehetne benzines és dízeles autókkal közlekedni, és az ország teljesen függetleníteni akarja magát a fosszilis, nem megújuló energiaforrásoktól.

A csütörtökön bejelentett klímatervben szerepel az is, hogy külön adóterhet vetnek ki a 20 évnél öregebb benzines és 2001-nél idősebb gázolajos autókra – írja a Bloomberg.

Forgalom a francia fővárosbanForrás: ONLY FRANCE/JEAN ISENMANN/ ONLYFRANCE.FR/Jean Isenmann

A szénmentes terv nem csak a járművek terén jelenik meg,

2022-re azt tervezik, hogy bezárják az összes szénerőművet. A széntüzelésű erőművek jelenleg a francia áramtermelés öt százalékát adják. Az ország az atomenergia részarányát 75 százalékról 50 százalékra kívánja csökkenteni 2025-re.

Franciaország az elkövetkező időszakban 4 milliárd eurót fog energiahatékony fejlesztésekbe fektetni.
A cél merész, de Franciaország akar lenni az első teljesen zöld gazdaság

– mondta Hulot.

A miniszter szerint Franciaország 2050-re teljesen szénmentes országgá kíván válni.

Nicolas Hulot francia energiaügyi miniszterForrás: Getty Images/2015 Getty Images/Francois Durand

Franciaországban jelenleg 3,5 százalék a hibrid autók piaci aránya, a teljesen elektromos üzemelésűeké pedig mindössze 1,2 százalék – írja a BBC.

A szegényebb háztartások állami támogatást kapnának, hogy a szennyező járműveket elektromosra cseréljék. A miniszter megemlítette azt is, hogy egyeztetett a francia autógyártókkal (Peugeot, Citroen, Renault), akikre emiatt óriási nyomás nehezedik, de például a Renault „Zoe" modellje így is az egyik legnépszerűbb Európában az elektromos autóhasználók körében.

A hír bejelentése után a PSA Group (Peugeot, Citroen) részvényei 2,4 százalékkal, míg a Renault részvényei 1,9 százalékkal emelkedtek, amivel a Bloomberg 500 Autos Index legjobban teljesítő részvényei lettek.

A Renault Zoe modelljeForrás: AFP/Citizenside/Rémy Genoud

A PSA Group tervei szerint a gyártásuk 80 százalékát 2023-ra az elektromos autók teszik ki, de jó ideig nem terveznek teljesen átállni elektromos autókra, mert nem csak a francia piacra gyártanak járműveket.

Szintén a héten jelentette be a Volvo, 2019-től minden új modellje teljes egészében vagy részben elektromos lesz. 2019-től kezdve csak a régebbi modellekből gyártanak majd benzines vagy dízeles verziót, és ezeket majd fokozatosan tervezik kivezetni a piacról.

Korábban Norvégia közölte: az a céljuk, hogy 2025-től kizárólag elektromos autók közlekedjenek az ország útjain, később csatlakozott hozzájuk Hollandia is. Németország és India 2030-ra tett hasonló ígéretet.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK