Kevesebb, de minőségibb lehet az idei búzatermés

biogazdaság, illusztráció, Aratásra váró biorizs Kisújszállás határában
Kisújszállás, 2013. szeptember 16. Aratásra váró biorizs Kisújszállás határában 2013. szeptember 16-án. A kisújszállási Nagykun 2000 Mezőgazdasági Zrt. az idén 960 hektáron termeszt rizst, melyből 100 hektárnyi a biorizs. MTI Fotó: Mészáros János
Vágólapra másolva!
Az idei búzatermés jóval kisebb lehet a tavalyihoz képest, viszont javulhat a sikértartalma - derült ki a Gabona Control előzetes vizsgálatai alapján.
Vágólapra másolva!

Ugyan hátra van még az aratás időszaka, de a jobb minőségű búzaminták már beérkeztek a Concordia Közraktár Zrt, Gabona Control laboratóriumába.

Kevés volt a csapadék, ezért a búzaszemek nem tudtak teljesen kifejlődni Forrás: MTI/Mészáros János

Mivel nem volt elegendő mennyiségű csapadék, ezért

a búzaszemek nem tudtak mindenhol teljesen kifejlődni, így a szemek fajsúlya alacsonyabb lesz az előző évi, hektoliterenként 81,2 kilogrammos átlaghoz képest.

A fehérje és a sikértartalma viszont magasabb lehet a tavalyihoz képest.

A búza termésmennyisége Magyarországon, 2004-2016. Betakarított termésmennyiség durumbúzával együtt, ezer tonna. Forrás: Origo

Mivel a búza tőzsdei áru, ezért nemcsak a hazai termés mennyisége, hanem annak minősége is meghatározza majd az árát - mondta a Concordia Közraktár Zrt.vezérigazgatója, Halmos Gábor.