A Központi Statisztikai Hivatal közzétette a júniusra vonatkozó inflációs adatokat. 2017. júniusban a fogyasztói árak átlagosan
1,9 százalékkal magasabbak voltak, mint tavaly ilyenkor.
Az infláció Magyarországon 2016. júliusától folyamatosan emelkedett, majd februárban négyéves csúcson volt (2,9 százalék). Azóta azonban újra csökken a fogyasztói árindex.
Az éves maginfláció 2,4 százalékra emelkedett júniusban, az előző havi 2,1 százalékosról. Egy év alatt legnagyobb mértékben a dohányáruk, valamint az élelmiszerek drágultak 7,0, illetve 3,1 százalékkal.
A dohánytermékek ár azért ugrott meg, mert emelték a termék jövedéki adóját.
Az élelmiszereken belül jelentősebben nőtt a sertéshús és a cukor ára, a baromfihúsnál viszont látszik az általános forgalmi adó (áfa) év eleji csökkentésének hatása - mondta az adatok ismertetésekor Mináry Borbála, a KSH osztályvezetője.
Tavaly júniushoz viszonyítva az élelmiszerek közül még a sajt ára emelkedett szembetűnően.
A burgonya viszont 12,7 százalékkal olcsóbb volt, mint tavaly júniusban. A sertéshús ára 15,7, a cukoré 10,7 százalékkal emelkedett,
a baromfi 15,8 százalékkal lett olcsóbb a tavaly júniusinál.
Az infláció lassulásához az is hozzájárult, hogy az járműüzemanyagok ára kissé csökkent. Az első félévben a fogyasztói árak átlagosan 2,3 százalékkal nőttek az előző év azonos időszakához képest.
A szolgáltatások tarifái az átlagosnál mérsékeltebben, 1,4 százalékkal emelkedtek.
Májushoz viszonyítva az élelmiszerek ára változatlan maradt júniusban,
de ezen belül a sertéshús 2,5, a margarin 1,0, az étolaj, a kenyér és a péksütemény 0,8 százalékkal drágult. Az idényáras élelmiszerek (burgonya, friss zöldség, gyümölcs) ára 2,5, a liszté pedig 1,8 százalékkal csökkent.