Negyedik hónapja csökken az infláció

pulyka telep pulykatelep ÁLLAT állatfotó FOTÓ FOTÓTÉMA pulyka
Ács településen a pulykatelep teljes állományát meg kell semmisíteni(illusztráció).
Vágólapra másolva!
A fogyasztói árak átlagosan 1,9 százalékkal magasabbak voltak júniusban, mint egy évvel korábban. Májushoz viszonyítva az árak nem változtak, ez az idei legalacsonyabb infláció.
Vágólapra másolva!

A Központi Statisztikai Hivatal közzétette a júniusra vonatkozó inflációs adatokat. 2017. júniusban a fogyasztói árak átlagosan

1,9 százalékkal magasabbak voltak, mint tavaly ilyenkor.

Az infláció Magyarországon 2016. júliusától folyamatosan emelkedett, majd februárban négyéves csúcson volt (2,9 százalék). Azóta azonban újra csökken a fogyasztói árindex.

Az éves maginfláció 2,4 százalékra emelkedett júniusban, az előző havi 2,1 százalékosról. Egy év alatt legnagyobb mértékben a dohányáruk, valamint az élelmiszerek drágultak 7,0, illetve 3,1 százalékkal.

A dohánytermékek ár azért ugrott meg, mert emelték a termék jövedéki adóját.

Az élelmiszereken belül jelentősebben nőtt a sertéshús és a cukor ára, a baromfihúsnál viszont látszik az általános forgalmi adó (áfa) év eleji csökkentésének hatása - mondta az adatok ismertetésekor Mináry Borbála, a KSH osztályvezetője.

Drágultak a dohányáruk Forrás: Origo

Tavaly júniushoz viszonyítva az élelmiszerek közül még a sajt ára emelkedett szembetűnően.

  • A sajtok 9,2,
  • a párizsik, kolbászok 7,9,
  • a kenyérek 4,8,
  • a friss gyümölcsök 10,2,
  • a zöldségek 2,5 százalékkal drágultak.

A burgonya viszont 12,7 százalékkal olcsóbb volt, mint tavaly júniusban. A sertéshús ára 15,7, a cukoré 10,7 százalékkal emelkedett,

a baromfi 15,8 százalékkal lett olcsóbb a tavaly júniusinál.

Sokkal olcsóbbak lettek a baromfihúsok Forrás: MTI/Varga György

Az infláció lassulásához az is hozzájárult, hogy az járműüzemanyagok ára kissé csökkent. Az első félévben a fogyasztói árak átlagosan 2,3 százalékkal nőttek az előző év azonos időszakához képest.

A szolgáltatások tarifái az átlagosnál mérsékeltebben, 1,4 százalékkal emelkedtek.

Májushoz viszonyítva az élelmiszerek ára változatlan maradt júniusban,

de ezen belül a sertéshús 2,5, a margarin 1,0, az étolaj, a kenyér és a péksütemény 0,8 százalékkal drágult. Az idényáras élelmiszerek (burgonya, friss zöldség, gyümölcs) ára 2,5, a liszté pedig 1,8 százalékkal csökkent.