Nagy bajban a gyémántpiac

2017.07.17. 14:22

Évek óta nem zártak nyereséggel a vágó- és polírozó cégek. A túlfinanszírozás buborékja leereszkedni látszik az iparágban. 2017 elég csúnya év lehet a gyémántkereskedők számára, mert a húzó amerikai piac iszonyatos nyomás alatt tartja Európa 80 milliárd dolláros kereskedelmének történelmi központját.

A belga kikötővárosban, Antwerpenben található, öt évszázados múltra visszatekintő gyémántkereskedelmi cégek már korábban észlelték a szigorodó hitelbuborékot. Ezt mutatta a kereslet csökkenése is az iparágban, különösen az olyan világhírű cégeknél, mint a Tiffany, vagy a Signet Jewelers.

Forrás: AFP/Jack Guez

„Az elmúlt néhány évben jelentősen megnőtt az elismert kereskedők vásárlóereje” - mondta Anish Aggarwal, az antwerpeni Gemdax tanácsadópartnere. 

Nem szerencsés, ha túlságosan függ a kereskedőktől

Az Egyesült Államok a gyémántkereskedelem legfontosabb felvevőpiaca, a világ drágaköveinek több mint felét oda adják el. Az elmúlt hat évben egyre jelentősebb helyszínné vált, köszönhetően a munkahelyteremtésnek, az emelkedő béreknek és a részvénypiac által segített fogyasztási növekedésnek. De ez megtorpant idén. A Signet, az iparág egyik legjelentősebb képviselője, 12 százalékos csökkenést produkált az első negyedévben, a Tiffany adatai hasonlóan csalódást keltőek.

Az antwerpeni kereskedőkre nehezedő nyomás tovább nőtt, amikor az iparág egyik vezetőjét, az Exelco gyémántkészítéshez használt eszközeit – mind az Államokban, mind az Egyesült Királyságban – a belga KBC Group lefoglalta, hogy ezekkel is csökkentse a fennálló 26 millió eurós adósságot. Múlt héten azonban a belga bíróság elrendelte, hogy a lefoglalt árut vissza kell szolgáltatni.

Racionalizálnunk kell” – foglalta össze Erik Jensen az ABN Amro Bank gyémántbankjának vezetője. „Túl sok könnyű finanszírozást adtunk és ez buborékot hozott létre, ez a buborék pedig most lassan kiereszt.”

A Bain & Co tanácsadócég becslése szerint az átlagos gyémántvágó- és polírozó cégeknek nem volt haszna 2015-ben, szemben a 2013-as 4 százalékos nyereséggel. A nem egységes gyémántipari középvállalkozások nagy része családi vállalkozás, nincs igazán vételi és eladási ereje, mind a beszállítók, mind az ügyfelek tekintetében - fejtette ki Aggarwal.

Ráadásul két vezető hitelező, a Standard Charter Plc és a KBC Antwerpen Gyémánt Bank is kilép az üzletágból, ezzel a finanszírozás 16 milliárd dollárról körülbelül 13 milliárdra csökken.

„Az iparágnak állandó mozgáshoz kell alkalmazkodnia egy egyszerre igen versenyképes és nagyon ingatag ágazatban”, mondta Jens az ABN-től, ami az egyik legnagyobb hitelezője a gyémántiparnak. „Nagyon sok egyességet kell kötnie nagyon sok vállalatnak, így nem csoda hát, hogy veszteségek is történnek.”