Emelkedhetnek a bérek a turizmusban

2017.07.17. 08:34

A januártól érvényben lévő 180 ezer forintos szakmunkás-bérminimumhoz képest több tízezer forinttal nőhet az alapjövedelem. Így tehát megeshet, hogy több mint 240 ezer forinthoz juthatnak a szállodaiparban és a vendéglátásban dolgozók - írja a Magyar Idők.

A béremelkedésről szóló kollektív szerződést az ősz folyamán írhatják alá, mondta a Magyar időknek a munkaadók és a munkavállalók szervezeteinek érdekegyeztető fórumaként működő Turizmus-vendéglátás Ágazati Párbeszéd Bizottság (ÁPB) társelnöke, Hülvely István.

A társigazgató szerint 2015-ben a szakmunkásalapbér bruttó 122 ezer forint volt, és ennek a fizetésnek a duplájával tervezik jövőre a turizmusba csábítani a dolgozókat. Hülvely István úgy véli, hogy ezzel a lépéssel orvosolni tudják a munkaerőhiány problémáját a turizmusban.

A Munkaadói oldal szerint a januári országos emelés mellé úgynevezett garantált bérkiegészítést társítanak az ágazati kollektív szerződésben. A társelnök kijelentette, hogy az emelés nem csak az újonnan érkező szakmunkásokat érintené, hanem a régebbi alkalmazottakat is - áll a Magyar Időkben.