Javult Magyarország külső pénzügyi pozíciója

Vágólapra másolva!
A májusban mért adatok szerint az országnak a folyó mérleg és a tőkemérleg együttes egyenlegével jellemzett finanszírozási képessége, 326 millió euróval javult a külfölddel szemben, így ismét átlépte az egymilliárd eurót - derült ki a Magyar Nemzeti Bank közleményéből.
Vágólapra másolva!

Májusban 47 millió euróval nőtt a folyó fizetési mérleg többlete. Az azt megelőző hónapban 583 millió, májusban pedig 630 millió euró volt. A tőkemérleg többlete pedig 101 millióról 380 millió euróra ugrott azzal párhuzamosan, hogy az uniós tőkeátutálások összege 103 millióról májusra 381 millióra emelkedett.

A külkereskedelmi áruforgalom az importkiadások nagyobb növekedése miatt 19 millió euróval maradt el az áprilisitól. De ezzel szemben a szolgáltatások kereskedelméből 696 milliárd euró, mely 134 millióval volt nagyobb a korábbinál.

Az idegenforgalmi többlet 39 millió euróval kevesebb lett, ennek oka, hogy a

magyarok utazási költekezése ugyan nőtt, de a külföldieké viszont csökkent.

A befektetések összesen 78 millió euróval többet, 804 millió eurót utaltak haza a külföldiek, ezen belül a működőtőke befektetésekből eredő profitok hazautalása 51 millió euróval kevesebb volt, a portfolió befektetésekből viszont 120 millió euróval többet vittek ki.