Kína tiltólistára tette A. A. Milne Micimackóját

milne, micimackó
Micimackó hollywoodi sztár lett
Vágólapra másolva!
A hétvégén törölték Micimackót a kínai közösségi felületekről, elemzők szerint ismét politikai okok állhatnak a háttérben.
Vágólapra másolva!

Politikailag túlságosan érzékeny témává vált, ezért eltűntették a kínai közösségi médiából Micimackót. Igen, A. A. Milne közkedvelt és mai napig töretlen népszerűségnek örvendő mesehősét. A kitalált medve nevét tartalmazó üzeneteket a hétvégén törölték a Weibo – a kínai, már alapjában véve cenzúrázott közösségi média – platformjáról, míg a mackót tartalmazó animált GIF-gyűjteményt pedig eltávolították a WeChat nevű alkalmazásból.

Forrás: Getty Images/2016 Getty Images/Lintao Zhang

Még semmilyen hivatalos indoklás nem érkezett, hogy mi lehet az ok, de megfigyelők szerint politikai háttere van az ügynek, talán Hszi Csin-ping elnök hasonlósága, és ennek a hasonlóságnak az elterjedése és kifigurázása lehet az oka, hogy Milne mackóját törölték.

Az újabb online cenzúra összefüggésben állhat a közeledő őszi pártkongresszussal, ahol az ország legfontosabb politikai kinevezései kerülnek majd nyilvánosságra.

– nyilatkozta a Pekingi Külügyi Egyetem egyik adjunktusa a Financial Times-nak.

Elmondta: tudomása van olyan hozzászólókról, akiket őrizetbe vettek, miután észrevételeket tettek az elnökről. „Azt hiszem, a Micimackó is részesévé vált ennek a szokásnak.”

Micimackó kínai jelekből álló karakterére a Weibo rendszere „illegális tartalom” választ küld,

bár akadnak olyan felhasználók, akik meg tudják kerülni a tiltást. A tiltott szavakat gyakran adják feketelistához a cenzorok nagy politikai események során, de ezek általában közvetlenül kapcsolódnak magához az eseményhez.

Az üzleti életet aggasztja az online szabadság legújabb korlátozása.

A múlt héten kisebb zavart okozott a jelentés, mely szerint a kormány teljes mértékben blokkolni fogja a VPN szolgáltatásokat – amellyel például elérhető a Google vagy a Facebook, de a vállalatok előszeretettel alkalmazzák biztonságos üzleti információk továbbításához is. A kormány ezt a jelentést később megcáfolta.

Forrás: youtube.com

A kínai szociális média igen gazdag az eufemizmusokkal és viccekkel, amiket a cenzorok megkerülésére használnak. Hszi Csin-ping és Micimackó közötti összehasonlítás 2013-ban kezdődött, amikor a kínai államfő látogatást tett az Egyesült Államok elnökénél, Barack Obamánál.

A magasabb és vékonyabb Obama és mellette sétáló Hszi Csin-ping hasonlítanak egy, a mesefilmben látható jelenethez, mikor Micimackó Tigris mellett sétál.

A hasonlóságot tovább fokozta, amikor 2014-ben a kínai államfő találkozott a japán miniszterelnökkel, Abe Sindzoval, és kettejük kézfogós képe egy másik mesejelenetre, Micimackó és Füles kézfogására hajaz.

Ráadásul Hszi fotója, melyben a felvonuló autója tetőablakán látszik ki, valamint Micimackó játékautós képe a leginkább cenzúrázott kép lett 2015-ben a Global Risk Insights politikai tanácsadói szerint.
A pekingi kormány elvesztette humorát, ami előzetes óvatosságnak tekinthető az őszi 19. Országos Pártkongresszus előtt, amit öt évente rendeznek meg, és egy igen bonyolult helyzetet teremt a párt hatalmasságai között.

A politikai szigorítás ezúttal sokkal súlyosabb, mint a korábbi kongresszusok idejében, egy nyugalmazott vezető pártfőnök mondta a Financial Times-nak, aki rámutatott, hogy a közelmúltban párttalálkozót hívtak össze, hogy egy „simább és stabilabb kongresszust biztosítsanak őszre” – ez pedig korábban még szükségtelen volt.

A cenzúra súlyosságát jelzi a Weibónál, hogy az elmúlt hetekben tiltólistára került a RIP betűkombináció

– ami a Rest in Peace, vagyis a nyugodjék békében rövidítése – a disszidens és Nobel-békedíj nyertes Liu Hsziao-po halálát követően.

A Weibo még nem reagált a Financial Times megkeresésére.