A megújuló energiák nem jelentenek kockázatot az ellátás biztonságára

Szélturbinák egy texasi kistelepülés határában. Sokasodnak.
Vágólapra másolva!
Ilyet is ritkán látni: a kormányzati energetikai ügynökség szakértői csapata különvéleményének adott hangot, mert vezetőjük jelentéstervezetében a megújuló energiák kockázati tényezőként jelennek meg az ország ellátásában.
Vágólapra másolva!

Az Egyesült Államokban az Obama-éra alatt ugrásszerű fejlődésen átesett, a megújuló energiaforrásokra támaszkodó energiatermelő megoldások aláássák az ellátás biztonságát, szemben a hagyományos szén- és atomenergia-termelés jelentette megbízhatósággal – ez annak a jelentéstervezetnek az egyik legfontosabb megállapítása, melyet az Egyesült Államok energetikai ügyekért felelős hivatala elfogadni készül. A tervezet mellett kiálló hivatalvezető, Rick Perry korábbi feltáró vizsgálatokra hivatkozik, a vele szembehelyezkedő munkatársak úgyszintén.

Nem is a megújulókkal van a baj, a hagyományos hordozók szorulnak vissza

A hivatal vezetője maga adott utasítást egy átfogó elemzés készítésére az elmúlt hónapokban, hogy a kormányzat tiszta képet kapjon arról, hogyan áll az amerikai óriás energiaügyben.

Perry főként arra volt kíváncsi, mi a helyzet a legfontosabb hagyományos hordozókkal,

melyekkel kapcsolatban – jelzése szerint – a szakértők folyamatosan aggódtak az elmúlt években. A megújulók térnyerése és a hagyományos termelés adminisztratív visszaszorítása azt a félelmet ültette el sokakban, hogy a fosszilis hordozók egyszer csak kiesnek, illetve elfogynak a termelésből.

Szélturbinák egy texasi kistelepülés határában. Sokasodnak. Forrás: Texastribune

A jelentésen munkatársai még áprilisban kezdtek el dolgozni, ám az utána kiszivárgott tervezet más következtetésre jutott, mint ahogy azt az elnök közvetlen környezetében is várták volna:

az energiaellátás a megújulók térhódítása ellenére is biztonságos és folyamatos.

Így a tanulmányt – ebben a formájában – az elnöki adminisztráció nem tudja felhasználni annak alátámasztására, miért részesítené előnyben a széntüzelésre épülő termelést a szél- és napenergiával szemben. Ennek tükrében számos kérdőjelet vet fel, hogy a jelentés júliusi állapota a cikkünk elején megfogalmazott konklúziót kellene hogy megerősítse a hivatalvezető szerint.

Hat oldalon tiltakoznak

A tanulmány mögött álló szakértői csapat májusban elkészítette a saját különvéleményét bemutató dokumentumot, miközben a hivatal szóvivője azzal igyekszik hűteni a kedélyeket, hogy jelentésük még nem végleges, folyamatosan formálódik. Mindenesetre a különutasok saját anyagukban jelzik:

épp a szén- és atomenergia-termelés szenved a megújulókra váltó villamosenergia-piac átalakulásától, a hagyományos energiafajták gyenge keresletétől, az amerikai gázbőségtől és a működő infrastruktúrák növekvő fenntartási költségeitől.

A készítők felhívják a figyelmet arra, hogy az 1970-es és 1980-as években épített, akkor még bombaüzletnek számító széntüzelésű erőművek felett eljárt az idő, miután a villamosenergia-piac nyitottá vált.

Szénerőmű Alamában: ennek helyére például a Google adatközpontja költözik Forrás: Google

A májusi különjelentés ugyanakkor elismeri:

van még tennivaló az energiahatékonyság, az akkumulátoros tárolási megoldások és a megbízhatóság kérdéseiben, de ezek jelenleg sem veszélyeztetik a villamosenergia-ellátás biztonságát.

Noha a hivatali jelentés még mindig csak tervezetként létezik, a különvéleményre máris reagáltak az elnök környezetéből: Tom Pyle, az elnök energetikai ügyekkel foglalkozó embere szerint a szakértői különjelentés elsősorban az energiatermelés oldalára koncentrál, és ezért az abban foglaltak esetleg csalódást kelthetnek azokban, akik számára az ellátás biztonsága is fontos kérdés.