Betiltották Micimackót és a szexista reklámokat

Törd a fejed! Készülj az októberi kihívásra! Micimackó gondol
Vágólapra másolva!
Kínában kegyvesztett lett az egyik legnépszerűbb mesehős, mert nagyon hasonlít valakire, akire nem kellene, a gazdasági miniszter szerint 15 éve nem volt nálunk ilyen nagy béremelkedés, mint az elmúlt hónapokban, és ha kiderülnek a felvételi ponthatárok, akkor augusztusban felpörög a lakáspiac az egyetemi városokban. Az MNB Monetáris Tanácsa ezen a héten sem nyúlt az alapkamathoz.
Vágólapra másolva!

Varga: másfél évtizede nem volt ilyen béremelkedés

A nemzetgazdasági miniszter szerint az elmúlt hónapokban 15 éve nem látott béremelkedés volt. A KSH által közzétett adatok azt bizonyítják, hogy májusban a bruttó és a nettó átlagkereset 12,9 százalékkal volt magasabb az egy évvel ezelőttinél.

Az átlagos - családi kedvezmény nélkül számított - nettó kereset 192 ezer forint volt január-májusban.

Varga Mihály szerint ez a növekedés a tavaly novemberben megkötött hatéves bérmegállapodás eredménye. A miniszter szerint akár jövőre csökkehet vagy meg is szűnhet a hazai bérek régiós lemaradása.

Jár a szabadság a felmondási idő egészére

Komoly vitát keltett a munkavállalók és munkaadók között, hogy jár-e szabadság a felmondási idő egészére, vagy csak arra az időszakra, amelyet a munkavállalónak le is kell dolgoznia. A Kúria szerint jár.

A Kúria másképpen látta a kérdést Forrás: Gabriel Blaj - Dreamstime

Szabadság a munkában töltött idő után jár időarányosan a Munka Törvénykönyve szerint. A munkában töltött idő azonban jóval bővebb annál, mint amit a gyártósor mellett, effektív munkával tölt az alkalmazott.

A munkában töltött időbe beletartozik például maga a szabadság is, de emellett olyan inaktív időszakok, mint a szülési szabadság – ezért kezdi sok munkába visszatérő anya a munkaviszonyát több hónap szabadsággal.

Ennek alapján a felmondási idő is munkában töltött időnek számít. Itt azonban a munkaadók sok esetben lespóroltak egy időszakot. A jogszabály szerint a felmondási idő felében ugyanis a munkaadónak fel kell menteni a munkavégzés alól a munkavállalót, és számos munkaadó ezt úgy értelmezte, hogy akkor nem is kell erre az időre szabadságot számítani.

Európa hátsó kapuján jönnek be a kínaiak

Tőkével, kedvezményes kölcsönökkel, beruházásokkal, sőt közös kutatóintézettel fűzi egyre szorosabbra kapcsolatait Kína a közép-kelet-európai térség 16 államával, közülük 11 EU-tag, öt pedig az új kínai selyemút miatt felértékelődött Balkánon található. Így Európa hátsó kapuján jutnának be a kínai vállalatok az uniós piacra, ezt azonban a németek nem nézik jó szemmel.

A pireuszi kikötő Athénnál Forrás: Getty Images/Eyeswideopen

A 16+1 hálózat elsősorban infrastrukturális, magas hozzáadott értékű, illetve zöld technológiával kapcsolatos fejlesztésekre koncentrál, melyekhez Kína adja a forrásokat.

Peking eddig tízmilliárd dollár felajánlást tett a közép-kelet-európai és kínai közös beruházások finanszírozására,


ezek közül a legnagyobbnak a Szerbiának nyújtott közel 800 millió dolláros hitelszerződés számít, melynek egy részéből a Belgrád-Budapest vasútvonal felújítását tervezik.

Az állam eladja a Gránit Bankban lévő tulajdonrészét

A magyar állam értékesíti a Gránit Bankban lévő 36,5 százalékos tulajdonrészét - jelentette be Varga Mihály. A nemzetgazdasági miniszter elmondta:

júlus 20-tól kétfordulós pályázat keretében kívánja eladni az állam a tulajdoni hányadát,

és a kormány azt reméli, hogy a befektetett 4,3 milliárd forint felett értékesítik a bankban lévő részesedést.

Betiltják a szexista reklámokat Nagy-Britanniában

A héten jelentette be az angol Reklám Szabványügyi Hatóság (ASA), hogy megtiltja a nemi sztereotípiákat mutató hirdetéseket 2018-tól, és közzétette jelentését, amelyben taglalja, hogy a szexista hirdetések visszaszorítására miért van szükség. Eszerint a nőkkel szembeni nemi sztereotípiák nem csak a reklámokat, hanem a társadalom egészét áthatják. De a férfi sztereotípiák is ugyanolyan negatív hatással vannak a férfiakra és fiúkra. Például

a férfiakra kivetített előítélet szerint fizikailag erősnek kell lenniük, érzelemmentesnek, és a családon belüli kenyérkeresőnek.

A reklámok átalakításának élharcosa az AT&T amerikai telekommunikációs vállalat márkavezetője, Fiona Carter – aki aktív feministának tartja magát – beszélt a vállalati felelősségről a sztereotípiák felszámolásában, miután áttekintette a 2015-ös hirdetési szerepválogatásokat, ahol a szereplők kevesebb mint 50 százaléka volt nő, és egyáltalán nem volt szöveges szerepük, és míg a vezető beosztásokba fehér férfiak kerültek, nők és színes bőrűek csak másodvonalbeli pozícióban jelentek meg.

Fiona Carter Forrás: AFP/2017 Getty Images/Rob Kim

Hihetetlen mennyiségű pénzen ülnek az amerikai tech cégek

Több száz milliárd dollárt készpénzt parkoltatnak a technológiai vállalatok külföldön, hogy elkerüljék az amerikai adóhatóságot, és ez a gyakorlat a jövőben sem fog változni, ha nem sikerül megegyeznie a Kongresszusnak a kormányzattal. A Moody's most közzétett jelentése szerint a három legnagyobb technológiai vállalat – az Apple, a Microsoft, és a Google – összesen mintegy

464 milliárd dollárnyi

készpénzt birtokol. Ez kb. 120 ezer milliárd forint: annyi, mint körülbelül négy évnyi magyar GDP. Az Apple egymaga majdnem 250 milliárd dollár készpénzzel rendelkezik, az évekig tartó óriási nyereségének, és néhány jelentősebb felvásárlásnak köszönhetően.

Dollárhegyeken ülnek az amerikai tech cégek Forrás: PhotoAlto/Ale Ventura / Altopress/Ale Ventura

Kína tiltólistára tette Micimackót

Törölték Micimackót a kínai közösségi felületekről, elemzők szerint ismét politikai okok állhatnak a háttérben. Vannak olyan vélemények, amelyek szerint Hszi Csin-ping kínai államfő és Micimackó közötti összehasonlítás 2013-ban kezdődött, amikor a kínai vezető látogatást tett az Egyesült Államok elnökénél, Barack Obamánál.

A magasabb és vékonyabb Obama és a mellette sétáló Hszi Csin-ping hasonlítanak egy, a mesefilmben látható jelenethez, mikor Micimackó Tigris mellett sétál.

Töri a fejét. Vajon kire hasonlíthat a kínai pártvezetésben? Forrás: giphy.com

Idehaza kétmillió alá csökkent a feketelistás adósok száma

Kétmillió alá csúszott júniusra a Központi Hitelinformációs Rendszerben nyilvántartott lakossági mulasztások száma, miközben a rendben fizető adósok adatait is tartalmazó adatbázisban már majdnem ötmillióan szerepelnek. Általában elmondható, hogy a nyilvántartott lakossági mulasztások száma 2014 óta folyamatosan csökken.

Júniusra kétmillió alá szorult vissza, ami 123 ezerrel kevesebb a tavaly év véginél.

Viszont még nagyon sok a fennálló mulasztások száma, egészen pontosan 1,72 millió volt júniusban, amely a nyilvántartott lakossági hitelszerződéseknek majdnem a negyedét jelenti.