Az EU rászáll az adóval trükköző techcégekre

Németország-Franciaország euro 2016 foci eb elődöntő
Vágólapra másolva!
Úgy tűnik, hogy Franciaország és Németország megelégelte, hogy az amerikai techóriások ott fizetnek adót az EU területén, ahol az a legjobban megéri nekik. Ezt a kiskaput szeretné bezárni a két ország, mert szerintük ott kell adózni, ahol a tényleges bevétel keletkezik. A siker érdekében az is elképzelhető, hogy közös alapokra helyeznék az eurózóna társasági adószabályait.
Vágólapra másolva!

Az amerikai technológiai óriáscégek szinte mindegyike kapott már valamilyen bírságot az Európai Uniótól. Ezek oka többféle volt: a Google többször megszegte a trösztellenes törvényt, amiért minden idők legnagyobb bírságát kapta, míg a Facebook az adatvédelmi szabályok ellen vétett.

Emellett a legtöbb vállalat igyekszik kihasználni, hogy az Európai Unió tagállamaiban eltérőek az adózási szabályozások, ezért abba az országba csoportosítják bevételeik többségét,

ahol a legkedvezőbb feltételek mellett tudnak adózni.

A Google kapta minden idők legnagyobb uniós bírságát Forrás: dpa Picture-Alliance/AFP/Christoph Dernbach

A vállalatokat az adóoptimalizáló politika miatt nagyon nehéz megbüntetni, legutóbb a francia bíróság mondta ki, hogy a Google nem követett el jogsértést azzal, hogy Írországban intézte értékesítéseit.

Emiatt a Google-nek nem kell megfizetnie

a francia bíróság által korábban kirótt 1,12 milliárd eurós büntetést.

A keresőcég anyavállalata, az Alphabet Olaszországgal is megállapodott, ott egy 14 éve húzódó ügy végére került pont egy 306 millió eurós csekk segítségével.

Összefog Franciaország és Németország

Az amerikai vállalatok rengeteg bevételhez jutnak mindegy egyes országban, és az adott országok többségében leányvállalattal is rendelkeznek. Azonban kreatív könyvelési módszerekkel a bevételek nagy részét abba az országba csoportosítják át, ahol a legoptimálisabbak az adók.

Az ezt lehetővé tevő kiskapukat szeretné most becsukni Franciaország és Németország közösen – írja a Bloomberg.

Összefoghat Franciaország és Németország Fotó: Polyák Attila - Origo

Ezt az adórendszer egyszerűsítésével, sőt egységesítésével érné el a két ország.

Többek között erről is fognak tárgyalni az unió képviselői a szeptember közepén tartandó tallinni ülésen.

Európának meg kell tanulnia határozottabban megvédenie a gazdaságát, úgy ahogy az Egyesült Államok és Kína teszi – mondta Bruno Le Maire, francia pénzügyminiszter.

Erre jó példa, hogy a Google France alkalmazottai nem fogadhattak el online hirdetési kérelmet a helyi ügyfelektől, mivel minden megrendeléshez szükséges volt az ír telephely jóváhagyására. A párizsi közigazgatási bírság ítélete szerint azonban

a Google Ireland nem volt adóköteles Franciaországban a 2005-2010-es időszakban,

így a cég a bírságot megúszta.

Az Apple tavaly 13 milliárd eurós bírságot kapott az EU-tól, mert az Európai Bizottság tiltott állami támogatásnak minősítette azokat az adómegállapodásokat, amiket Írország kötött a céggel. A döntés ellen mind az Apple, mind Írország fellebbezett.

Mit lép az unió?

Franciaország szerint versenyjogi problémákat vet fel, hogy nincs egységes adózási rendszer az unión belül. Emiatt több ország hátrányba kerül azokkal a nemzetekkel szemben, ahol az adók alacsonyabbak.

Ezért az eurózóna 19 tagállamának jobban össze kellene hangolnia adórendszerét.

Franciaország ezért az tervezi, hogy a társasági adó mértékét lecsökkenti 25 százalékra, és hasonló lépéseket tervez Németország is, ahol jelenleg 30-33 százalék a társasági adó.

Kulcsfontosságú lehet az egységes adórendszer alapjainak lefektetése Forrás: NurPhoto/Wang Ying/Xinhua/Photoshot/NurPhoto/Wang Ying

Azonban ez önmagában nem lenne elegendő, a többi tagországnak viszont adót kellene emelnie.

A tervek szerint legkésőbb 2018-ig azonos társasági adórendszert vezet be Németország és Franciaország,

az eurózóna két legnagyobb gazdasága. Ha ez megtörténik, akkor az megfelelő alap lehet, hogy az eurózóna 19 tagországa csatlakozzon hozzájuk, és egységesítsék jogszabályaikat.