A tej és a cigi ára felnyomta az inflációt

tej gyermek HASZNÁLATI TÁRGY HÉTKÖZNAPI iszik kisfiú kislány pohár SZEMÉLY TÁRGY
Budapest, 2011. június 1. Két gyerek tejet iszik a tej világnapján. Egy felmérés szerint a magyarok évente mindössze 67,5 liter, azaz napi 1,8 deciliter tejet fogyasztanak, holott a táplálkozástani szakemberek és az ENSZ napi fél litert javasolnak. Magyarországon az általános iskolás gyerekek csaknem fele egyáltalán nem iszik tejet, közel kétharmaduk pedig semmilyen tejterméket nem fogyaszt. MTI Fotó: Kovács Tamás
Vágólapra másolva!
A dohánytermékek jövedéki adójának emelése, valamint a tej és tejtermékek árának emelkedése miatt romlott a forint értéke – állapította meg az MNB.
Vágólapra másolva!

A KSH jelentése szerint a fogyasztói árak átlagosan 2,1 százalékkal magasabbak voltak júliusban, mint egy éve, de júniushoz viszonyítva az átlag lényegében nem változott. Az éves maginfláció (az az inflációs mutató, amelyről lecsupaszították a gyorsan változó külső gazdasági hatásokat) pedig 2,6 százalékosra emelkedett júliusban.

Forrás: MTI/Kovács Tamás

Az MNB megállapította, hogy az emelkedéshez az alkohol árindexének változása is hozzájárult.
Júliusban az üdülés az előző hónaphoz képest 0,5 százalékkal emelkedett, amit az évszaknak megfelelően főként a belföldi üdülési szolgáltatások és biztosítások áremelkedése okozott.

Forrás: dpa Picture-Alliance/AFP/Rainer Jensen

A tartós iparcikkek ára lényegében nem változott, míg a ruházati cikkek árai csökkentek a nyári kiárusítások következtében. Az iparcikkek árazását a mérsékelt importárak árleszorító hatása, valamint a folyamatosan élénkülő belföldi kereslet kettős hatása alakítja - összegezte az MNB.