Az e-járművek akkumulátorainak gyártása is lendületet kapott

Opel Grandland X
Több magyarországi autógyártó üzemeinek bővítését tervezi
Vágólapra másolva!
A magyarországi GDP egyik nagy szeletét a hazai autóipar adja. A négy nagy itteni gyártó – Mercedes, Opel, Suzuki, Audi – mellett azok első körös beszállítói is komolyan hozzájárulnak az ágazat sikeréhez – jelentette az Euler Hermes. A folyamatos növekedés mellett azonban érkeznek a kihívások is: egyre fejlettebb szoftverekre van szükség a jövő járműveiben, miközben az elektromos járművek gyors tempóban terjednek Európában is. Az pedig még nincs lefutva, hogy a Tesla melyik régiós országba viszi európai gyártását.
Vágólapra másolva!

Jelenleg is több mint 154.000 munkavállaló dolgozik a hazai autóiparban, amely a GDP több mint 10 százalékát adta tavaly. A gyártók beruházási kedve látszólag töretlen, az állam pedig áldoz a húzóágazat megerősítésére: a 2017 első felében bejelentett, támogatott nagyberuházásokból minden harmadik az autóiparhoz köthető. Az elemzők úgy látják: a nemzetközi irányváltásokra való gyors reagálás és a megbízhatóság, a beszállítókkal kialakított partneri viszony az egyik legnagyobb erősség a magyarországi gyártóknál. Gondot okozhat azonban a munkaerő-hiány: hiába a bővítések, ha nem lesz elég munkavállaló.

Az exportot is húzza a nálunk gyártott járművek értékesítése

A Magyarországon gyártott minden 10. autóból 9-nek a termelése az exportra irányul. Így a szektort érzékenyen érinti a felvásárló-országok gazdaságának lassulása vagy a britek uniós kiválásával kapcsolatos kihívások. Az autóipar nemzetközi változásai a gyártók mellett a beszállítóktól is gyors alkalmazkodást vár. Elsősorban

a szoftverfejlesztések jelentősége növekszik,

különösen az önvezető autókkal szemben támasztott megbízhatósági követelmények kiszolgálása igényli a folyamatos fejlesztéseket. Ezért növekednek a kutatásra és fejlesztésre fordított összegek is,

a kormány pedig 3 milliárd eurót szán az innováció támogatására a 2014-2020-as időszakban.

A kecskeméti Mercedes-Benz autógyár: jelentős beruházásokat terveznek Forrás: AFP/Attila Kisbenedek

A beruházási kedv folyamatos, megindult a felkészülés az e-járművekre is

Fejleszti gyárát az Audi és az Opel is, a Suzuki esztergomi gyárában 1992 óta folyamatos a termelés, míg a Mercedes a meglévő üzemére 580 millió eurót tervez költeni, miközben megkezdte egy további, 1 milliárd euróból felálló gyáregység előkészítését is. A nagy autógyárak mellett azonban mind nagyobb figyelmet kapnak azok a fejlesztések, melyek az autóiparban zajló nemzetközi változásokat képezik le.

A Samsung májusban avatta fel

Gödön elektromos járművekbe készülő akkumulátorainak új gyárát.

Zalaegerszegen európai viszonylatban is kivételesnek számító tesztpálya épül: a hagyományos autók gyártói próbája mellett, alkalmas lesz az önvezető járművek fejlesztéséhez kapcsolódó tesztelésekre is.
Győr újabb autós beruházást kaphat meg, ugyanis a Tesla várhatóan még év végéig megépíti

a városban az első Supercharger töltőállomását,

mellyel rekordsebességgel tankolhatók meg egyes elektromos autók.

Több magyarországi autógyártó üzemeinek bővítését tervezi Forrás: Ruschel Zoltán

A szektor bővülése ugyanakkor olyan ütemű, hogy mind sürgetőbbé válik megoldást találni az itt is jelentkező munkaerő-hiányra. A bővítések egyik fontos mozgatórugója ugyanis a munkaerő rendelkezésre állása, ennek hiányában azonban kisebb eséllyel pályázhat az ország egy-egy nagyberuházás elnyerésére. Ilyenből pedig lesz bőven:

a Tesla várhatóan már az idei év második felében dönt arról, melyik országba hozza régiónkon belül e-autóinak európai gyártását.

Ez a beruházás önmagában 5 milliárd eurót érhet.