Nagy-Britannia exportálja a legtöbb elefántcsont antikvitást

2017.08.10. 15:50

Nagy-Britannia exportálta 2010 óta a legtöbb elefántcsont antikvitást egy most ismertetett jelentés szerint, amely megállapítja, hogy az elefántok agyarából készült régiségekkel folytatott kereskedés növeli az állatok orvvadászatát.

Több mint 36 ezer elefántcsont tárgyat vittek ki az Egyesült Királyságból 2010 és 2015 között, jó 13 ezer Kína szárazföldi részébe és Hongkongba került – derült ki a londoni székhelyű Environmental Investigation Agency (EIA) összesítéséből.

Az EIA továbbá felhívta a figyelmet arra, hogy az orvvadászok által megölt elefántok agyarait Kínába és Hongkongba csempészik, ahol dísztárgyakat faragnak belőlük, amelyeket aztán régiségnek álcáznak, hogy így játsszák ki az elefántcsont-kereskedelmet tiltó nemzetközi egyezményeket.

A szervezet szerint a brit export a 2013-ban feljegyzett 9761 tárgyról két év alatt 2505-re csökkent. 2015-ben Olaszország megelőzte a szigetországot a legnagyobb exportőrök sorában: 7839 darabot küldtek külföldre.

A Kenyai Vadvédelmi Szolgálat (KWS) elkobzott elefántagyar-halmok megsemmisítését végzi a Nairobi Nemzeti ParkbanForrás: MTI/EPA/Dai Kurokawa

A szigetországban törvényes az 1947 előtt készült elefántcsont antikvitások adásvétele, ám a tárgyak korát nehéz igazolni.

AZ EIA más természetvédelmi csoportokkal karöltve sürgeti a kormányt, hogy az elefántok védelme érdekében vessen ki teljes tilalmat az elefántcsont exportjára –

az orvvadászok az elmúlt tíz év során több mint százezer elefánttal végeztek.

A brit export világszerte növeli a fogyasztói igényeket, különösen Kínában és Hongkongban, a legális és az illegális elefántcsont legnagyobb piacain" – idézte a The Times című lap az EIA igazgatóját. Mark Rice hozzátette, továbbra is nagy mennyiségű elefántcsont kerül Nagy-Britanniából Kínába.

Afrikai elefántForrás: Thinkstock

Az Egyesült Királyságban fellehető elefántcsont antikvitások jelentős száma részben a viktoriánus korban virágzó elefántcsont-kereskedelem hagyatéka. 1860 és 1920 között csaknem 1,1 millió elefánt agyarát küldték Afrikából a szigetországba.

A kormányzó Konzervatív Párt 2010-es és 2015-ös választási programjában még szerepelt az elefántcsonttal való kereskedelem teljes betiltására való törekvés, de az idei – előrehozott – választásokon már nem említették. A kormány szeptemberben ígéretet tett arra, hogy az év elején konzultációt kezdeményez a szabályok szigorításáról, de mindeddig nem tette meg.

A környezetvédelmi minisztérium a The Times szerint csak annyit közölt: Nagy-Britannia továbbra is élen jár az illegális elefántcsont-kereskedelem elleni harcban.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK