Kiemelkedő éve lehet a magyar iparnak

2017.08.11. 12:33

Jó éve lehet a magyar iparnak 2017-ben, miután a Központi Statisztikai Hivatal közzétette az ipari termelés első félévéről szóló adatokat. A jó számokat megerősítette Lepsényi István, a Nemzetgazdasági Minisztérium gazdaságfejlesztésért és -szabályozásért felelős államtitkára is, aki elárult több bíztató számot is.

Ahogy korábban beszámoltunk róla, a KSH legfrissebb közlése szerint júniusban az ipari termelés 4,0 százalékkal, az első fél évben 5,6 százalékkal haladta meg az egy évvel korábbit.

Az ipart meghatározó feldolgozóipar termelése 3,9 százalékkal nőtt júniusban, míg az ipari export 4,6 százalékkal, míg a belföldi értékesítés 2,6 százalékkal emelkedett.

Lepsényi István államtitkár szerint a júniusi adatok érdekes képet mutatnak. A járműgyártás szokatlanul hosszú idő után megint negatív számot hozott.

Emberi és gépi munkaerő az Audi Hungári győri gyárábanFotó: Marton Szilvia - Origo

Kiemelkedő teljesítményt nyújtott viszont a gépipar, az elektronikai ipar és a gumiipar.

Ezen kívül pozitívnak és előremutatónak ítélte a gyógyszeripart,

amely 13 százalékhoz közeli mértékben növelte a teljesítményét.

Az államtitkár kitért arra is, hogy a termelés folyamatos emelkedése elsősorban a külpiaci igények növekedésének és a beindult beruházásoknak tudható be.

Becslések szerint 2020-ra majdnem 700 ezer személygépkocsit gyártanak majd Magyarországon.

Lepsényi István megjegyezte, hogy a konvergenciaterv szerint

5 százalék feletti lesz az ipar növekedése ebben az évben. Az ipar továbbra is élénkülni fog, amire hatással lesz az építőipar dinamikus növekedése.

A Richter Gedeon Nyrt. gyógyszergyára a főváros X. kerületébenForrás: MTI/H. Szabó Sándor

2010 óta több mint 35 százalékkal, 2014 elejétől 18,5 százalékkal nőtt az ipar teljesítménye, ezzel a régiós országok között a korábbi harmadik helyről az elsőre lépett előre Magyarország.

2010-es évtől a járműipar teljesít a legjobban, amely megkétszerezte termelését.

A textiliparhoz és a gépgyártáshoz hasonlóan, az egyéb feldolgozóipar is több mint 50 százalékos bővülést ért el a 2010-es bázishoz képest.