A dánoknak elegük van a készpénzből

Danske Bank
A sign that reads 'Danske Bank' (Danish Bank) seen on a bank building in Aarhus, Denmark, 23 November 2016. Photo: Carsten Rehder/dpa
Vágólapra másolva!
Dániában világrekordot jelentő mélységben van a jegybanki alapkamat. Ezek ellenére a bankbetétek állománya folyamatosan nő, amit a Danske Bank megelégelt. Ennek oka a szigorú pénzintézetekre vonatkozó likviditási szabályozás.
Vágólapra másolva!

A Danske Bank nem mindennapi üzenetet küldött a vállalati ügyfeleinek. A dán pénzintézet ugyanis figyelmeztette a cégeket, hogy erősen gondolkodjanak el azon, hogy mihez kezdenek a bankban elhelyezett pénzállományukkal december 31-ig, mert a banknak már többé nem kell az.

Dániában eddig sem díjazták azt, ha valaki a bankban tartotta a pénzét, konkrétan

-0,65 százalékos az alapkamat,

ami azt jelenti, hogy még az ügyfél fizet azért, hogy számlát nyithasson egy bankfiókban.

Azonban ez sem rettentette el a vállalati ügyfeleket,

ugyanis a bank betétállománya 11 százalékkal nőtt az elmúlt 21 hónapban,

ezzel elérve a 914 milliárd koronás (145 milliárd dolláros) rekordszintet – írja a Bloomberg.

A betétállomány növekedése javarészt a céges ügyfeleknek köszönhető, az ő megtakarításaik 17 százalékkal emelkedtek, és elérték a 265 milliárd koronát. A problémát az okozza, hogy

a sok készpénz növeli a szigorú dán likviditási szabályok betartásának költségeit.

A dán pénzpiaci szabályozás úgy van kialakítva, hogy egy esetleges bankpánik esetében se omoljon össze. Az új szabályok értelmében azonban különbséget kell tenni azok között a betétek között, amelyek a vállalkozások bankszámlái, és naponta történik rajta pénzmozgás, illetve azok a betétek között, amelyek nem működési, hanem megtakarítási célból vannak a számlákon.

A Danske Bank épülete Aarhausban Forrás: dpa Picture-Alliance/AFP/Carsten Rehder

Likviditási szempontból az utóbbi kategóriában kell nagyobb tűréshatárt hagyni,

ugyanis ezekhez az ínséges időkben nagyobb valószínűséggel nyúlnak hozzá azok tulajdonosai.

A dán bankrendszer sokkal szigorúbb, mint ami az európai országok többségében megtalálható. Míg egy átlagos európai pénzintézetnek elég azt bizonyítania, hogy egy hónapig is képes működni új tőke bevonása nélkül, addig Dániában ez a határ három hónapra terjed.