Ők minden idők legnagyobb pénzügyi csalói

Bernie Madoff
NEW YORK - MARCH 10: Accused $50 billion Ponzi scheme swindler Bernard Madoff exits federal court March 10, 2009 in New York City. Madoff was attending a hearing on his legal representation and is due back in court Thursday. Mario Tama/Getty Images/AFP
Vágólapra másolva!
Csalók mindig is voltak, vannak és lesznek. Azonban ezek az emberek túlszárnyaltak minden képzeletet. Nézhetjük őket zseninek, ám ez nem változtat a tényen, hogy ők voltak minden idők legnagyobb csalásainak kiagyalói.
Vágólapra másolva!

10. Charles Ponzi

A piramisjáték, vagy más néven a Ponzi-rendszer feltalálója és a modern kor második legismertebb pénzügyi csalója. Az üzletét 1920-ban kezdte meg a befektetőknek pedig elképesztő 50 százalékos hozamot ígért, alig 45 nap alatt.

Charles Ponzi Forrás: Wikimedia Commons/US Goverment

Olyan postai kuponokat szánt a befektetőknek, amiket valójában sosem vett meg. Ponzi hat hónap alatt 15 millió dollárt keresett a rendszerrel. Alig egy évvel később ugyan lebukott, de ez nem vigasztalta az ügyfeleket, akik mindössze 5 millió dollárt kaptak vissza ellopott pénzükből. Csalás miatt a bíróság kilenc évre ítélte, de amint szabadult, máris új üzletbe kezdett. Ebben olyan ingatlanokat adott el, amelyek szó szerint a víz felszíne alatt voltak. A hatóságok ismét elkapták, később pénztelenül, fordítóként halt meg Brazíliában.

9. Lou Pearlman

A híres zenemogul a 90-es években több híres együttesnek és előadónak volt a producere. Olyanoké mint a The Backstreet Boys, LFO vagy a NSYNC. Főállású munkája mellett övé volt az Egyesült Államok történetének egyik legsikeresebb piramisjátéka. Lou 20 éven át arról győzte meg a cégeket és befektetőket, hogy tegyék pénzüket két olyan vállalatba, amelyek valójában csak papíron léteztek. Több mint 300 millió dollárt lopott el, majd 2008-ban pénzmosásért, csalásért és hamis csődjelentésért került börtönbe. 25 évet kapott.

8. Michael Eugene Kelly

Kelly piramisjátékával több mint 8 ezer befektetőt vert át és 500 millió dollárt lopott el. A károsultak nagy része idősebb ember volt. Érdekesség, hogy ez nem klasszikus piramisjáték volt, hiszen az semmit sem hagy a károsultaknak. Ebben az esetben Kellynek rengeteg ingatlana és szállodája volt. A befektetők szállodai szobákat lízingelhettek, ahol évente egyszer lakhattak, vagy kiadhatták valaki másnak. Nem meglepő módon az, akinek később eladták a szobákat, szintén Kelly cége volt. A brókerek, akik lebonyolították ezeket az időre szoló befektetéseket rengeteg pénz kerestek így, éves szinten 11 százalékos volt a hozam egy darab szobán. Kelly 2006 és 2012 között őrizetben volt, majd 2013-ban elhunyt.

7. Gerald Payne

Az 1990-es években egy pap, Gerald Payne 18 ezer embertől lopott el megközlítőleg 20 millió dollárt. A templomba járó embereknek azt ígérte, hogy ha befektetik pénzüket a templomba, akkor megduplázhatják azt. Sokáig nem tudták elkapni, mert pontosan 10 ezer dollár értéken aluli csekkeket töltetett ki a hiszékeny emberekkel, és ezt nem kellett jelentenie az adóhatóságnak. Amikor lebukott, Payne azt mondta, hogy a pénzt nem fektette be, hanem elajándékozta. A bíróság 27 év börtönre ítélte őt, a feleségét pedig 13-ra.

6. Scott Rothstein

Florida történetének legnagyobb csalója egy 1,4 milliárd dolláros rendszert üzemeltetett évekig. Vagyonát sosem próbálta titkolni, több mint kétszáz luxusórája volt, Bugattival járt és aranyból készült a toalettje. A befektetőkkel olyan kitalált értékpapírokat vásároltatott, amelyek három hónap alatt 20 százalékos hozamot ígértek. A bíróság 2010-ben ítélte el és jelenleg 50 éves börtönbüntetését tölti.

5. Gary Gauthier

A rádiós műsorvezető Tampában vált híressé az "Isten Pénze" című műsorral. A főleg idős áldozataitól összesen 6 millió dollárt lopott. A károsultaknak 8-40 százalék közötti hozamot ígért, ingatlanbefektetések révén. A rádióműsor betelefonálói közül kerültek ki az áldozatok. A piramisjáték öt éven át tartott, mivel néhány ember tényleg kapott vissza pénzt és ők folyamatosan híresztelték a műsorában sikerüket.

4. Adriaan Niewoudt

Egy dél-afrikai vállalkozó 1984-ben úgy döntött, hogy szépségápolási termékeket dob piacra. Az ötletet a nagymamája adta, aki egy tej alapú terméket a „kubust” használta. Nieuwoudt befektetőinek egy „aktiváló” csomagot adott el, így ők otthon tudták készíteni a tejkultúrát. A kész terméket a befektetők ezután eladták a cégnek, amely szépségápolási cikkeket készített belőle. A gond ott volt, hogy a több ezer termelő közül csak néhány ember termékét vették meg. A hatóságok illegális lottójátéknak tekintették a vállalkozást és betiltották.

3. Tom Petters

Tom Petters nem létező elektronikai termékekhez gyűjtött befektetőket. Piramisjátékának értéke több mint 3,6 milliárd dollárra rúgott. A sikeres üzletember több cégnek is a tulajdonosa volt, ezért kevés emberben merült fel a gyanú, hogy az üzlet csak átverés. Végül 2009-ben a bíróság 20 rendbeli csalásért és pénzmosásért 50 év börtönre ítélte.

2. Reed Slatkin

Slatkin a társalapítója volt egy techcégnek, az Earthlinknek. Az 1986-ban indult csalássorozat több mint 15 éven át működött egy befektetői klubbon keresztül. Az ügyfeleknek 24 százalékos hozamot ígért, azonban ebből semmit nem láttak viszont. Nagyjából 592 millió dollárt sikerült így ellopnia, összesen 800 embertől. Az áldozatok többsége szcientológus volt és több híres embert is átvert. Slatkin letöltötte böntetését és 2013-ban szabadult.

1. Bernie Madoff

Feltehetően ő a világ leghíresebb piramisjátékosa és ő követte el az Egyesült Államok legnagyobb csalását. Madoff 65 milliárd dollárt lopott el a befektetőktől, és évtizedekig nem bukott le.

Bernie Madoff Forrás: AFP/2009 Getty Images/Mario Tama

Az üzleti mogul híres volt a Wall Streeten és sokan bíztak meg benne ezért, vagyis nem volt nehéz dolga új embereket szerezni. Olyan elit befektetői csoportokat és ügyfeleket célzott meg, akik nagy összegekkel tudták támogatni a rendszerét. A vesztét a 2008-as gazdasági válság jelentette, mert minden befektetője szinte egyszerre szeretett volna hozzájutni a pénzéhez. Ezzel nem tudta tartani a lépést, hiszen ahhoz, hogy valakit kifizessen, új ügyfélre volt szüksége, viszont a válság miatt nem tudott újabbakat bepalizni. Madoff tudta, hogy vége, ezért bevallotta a fiainak, hogy mit tett, ők pedig feladták az FBI-nál. A bíróság 150 évre ítélte.