Az Amazon már gazdagabb, mint az országok többsége

Amazon expanding in Eastern Europe ARCHITECTURE BUILDING Economie ECONOMY Employment INTERNET Poland Tech TECHNOLOGY Werk Work amazon CLOUD COMMERCE computing data digital ecommerce gdansk LOGO polish SQUARE FORMAT
Amazon, the US e-commerce and cloud computing giant is said to hire 1,000 people in Poland. The company already hires almost 5,000 people in Poland and has service centers in Gdansk, Wroclaw and Poznan ON 14 April 2016. (Photo by Jaap Arriens/NurPhoto)
Vágólapra másolva!
Az Amazon a világ legnagyobb online kereskedelemmel foglalkozó cége, amely más területeken is terjeszkedik. A héten azért bocsátottak ki kötvényt, hogy az USA legegészségesebb áruházláncát megvehessék. A kötvénykibocsátás olyan jól sikerült, hogy több készpénzhez jutnak, mint amennyi Fehéroroszország teljes GDP-je.
Vágólapra másolva!

Kedden az Amazon 16 milliárd dollár összegben tervezett kötvényeket kibocsátani. Azonban a kötvényekre ennél jóval nagyobb értékű jegyzés érkezett,

összesen 47 milliárd dollár.

Ez azt jelenti, hogy az online kereskedéssel foglalkozó vállalat egy csapásra több pénzhez juthat, mint amekkora a teljes fehérorosz GDP – írja a CNBC a Deutsche Bankra hivatkozva.

Az Amazon logója Forrás: NurPhoto/Jaap Arriens/NurPhoto/Jaap Arriens

A kötvénykibocsátásra azért volt szükség, hogy az Amazon fel tudja vásárolni a Whole Foods áruházláncot.

A Deutsche Bank kiderítette azt is, hogyha az Amazonra kötvényeire érkezett jegyzési összeg egy ország GDP-je lenne,

akkor az Amazon a világ 79. leggazdagabb országa lenne.

Magyarország a lista 56. helyén szerepel 124,343 milliárd dollárral.

A Világbank 195 országtól kap hivatalos GDP adatokat Forrás: Origo, Világbank

A Világbank 2016-os rangsora alapján olyan országokat előzne meg az Amazon, mint Fehéroroszország, Libanon vagy Litvánia.

A kötvénykibocsátás kapcsán érdemes megemlíteni, a 16 milliárd dolláros kibocsátás csak a negyedik legnagyobb idén, korábban a Microsoft (17 milliárd dollár), a British American Tobacco (17,25 milliárd) és az AT&T (22,5 milliárd dollár) is nagyobbat vállalt.

Ezekre a kötvényekre azonban nem érkezett az Amazonhoz hasonló mértékű jegyzés.

Az Amazon kötvényeit hét különböző típusban lehetett jegyezni, a skála háromtól a 40 éves kötvényekig terjedt.