Egyre engedékenyebbek a britek a brexit kapcsán

Anti 'Brexit' March In London POLITICS Referenda Brexit REFERENDUM News General News Anti Brexit Protest Brexit Rally London Protest DEMONSTRATOR DEMONSTRATION July 2 2016 2nd July 2016 UK Protest UK Brexit EUROPE EUROPEAN UNION
Thousands of protesters take part in a March for Europe, through the centre of London on July 2, 2016, to protest against Britain's vote to leave the EU, which has plunged the government into political turmoil and left the country deeply polarised. Protesters from a variety of movements march from Park Lane to Parliament Square to show solidarity with those looking to create a more positive, inclusive kinder Britain in Europe. (Photo by Gail Orenstein/NurPhoto)
Vágólapra másolva!
Jó hírt kaptak azok a turisták, akik a brexit után is szeretnének majd Nagy-Britanniába utazni. Várhatóan ők engedély nélkük mehetnek az országba a kiválás után is, azonban a munkavállalóknak és a diákoknak már nehezebb dolguk lehet.
Vágólapra másolva!

Ahogy közeledik Nagy-Britannia tényleges kiválása az unióból, egyre több részlet válik világossá a feltételekről.

Most az derült ki, hogy a brit kormány azt fontolgatja,

hogy az Európai Unió állampolgárai továbbra is szabadon léphetnek be az országba.

Ez azt jelenti, hogy a közösség lakosainak nem lesz szüksége vízumra.

Azonban nem ilyen fényes a helyzet a diákok, munkások és letelepedni vágyok esetében,

nekik jóváhagyásra lesz szükségük – nyilatkozta egy neve elhallgatását kérő hivatalnok.

Szabadon mehetnek Nagy-Britanniába a turisták Forrás: NurPhoto/Gail Orenstein/NurPhoto/Gail Orenstein

A The Times azt írta szerdán, hogy az uniós állampolgároknak lehetőségük lesz Nagy-Britanniában élni,

de a munkavállalók számát korlátozni fogják az illetékes szervek.

A tervezet még nem végleges, de a hivatalos verzió heteken belül napvilágot láthat.

A bevándorlás lehetséges korlátozása kapcsán több szektor résztvevői is aggodalmukat fejezték ki, mert szerintük így sokkal nehezebb lesz megtalálni a szükséges képességekkel rendelkező munkaerőt - írja a Bloomberg.

A brit statisztikai hivatal szerdán közétett jelentése szerint, idén április és június között rekordszámú volt az uniós munkavállalók létszáma az országban,

a 2,37 millió fő 126 ezerrel magasabb annál, mint ami tavaly ilyenkor volt.

A héten beszámoltunk róla, hogy Nagy-Britannia könnyítést kért az EU-tól, mert nem valószínű, hogy 2019 márciusáig megszületik az összes szükséges vámegyezmény az unió országaival. Ezért a britek átmeneti vámuniót szeretnének a brexitet követő egy-két évben.