Indul a tanév, így szerezhet pénzt egy szülő a munkaadójától

diák, iskolatáska, tanévkezdés, taneszköz,
Hegedűs Hanna fogja olvasókönyvét az Orosházi Vörösmarty Mihály Általános Iskola 1.a osztályában.
Vágólapra másolva!
A jövő héten kezdődő tanév miatt már nem lehet tovább halogatni az iskolakezdési bevásárlást. Fontos azonban tudni, hogyha a munkáltató lehetővé teszi, akár iskolakezdési támogatás utalvánnyal is lehet fizetni.
Vágólapra másolva!

A Központi Statisztikai Hivatal legfrissebb összesítése szerint a tavalyi évben

átlagosan 15 300 forintba került az iskoláztatás gyerekenként.

A 2016. augusztusi és szeptemberi adatok alapján az egy iskolásra jutó kiadások legjelentősebb tételét a tankönyvek és jegyzetek jelentették 11 303 forint értékben.

A tanévkezdéskor nem halasztható, azonnal jelentkező kiadások közül a második legmagasabb a ruhákra és cipőkre költött, átlagosan 9050 forintos összeg volt.

A legjelentősebb tételt a tankönyvek és jegyzetek jelentik Forrás: MTI/Rosta Tibor

Iskolai étkeztetésre 7192 forint, tanszerekre és írószerekre 5651 forint ment el. Oktatási költségekre, osztálypénzre, magántanárra iskolásonként 4578 forintot, táskára 4584 forintot, sportszerekre és hangszerekre 3494 forintot költöttek a szülők tavaly.

A családok számára segítség, hogy

a kormány idén szeptembertől már a 9. osztályig biztosítja ingyenesen a tankönyveket,

valamint a szeptemberre járó családi pótlékot előre, már augusztus 24-től postázzák, vagy utalják a megadott bankszámlaszámra.

Érdeklődjön főnökénél

Ahogy az Origó korábban megírta, az iskolakezdést megelőző időszakban mindig nő a kereslet a fogyasztási hitelek iránt, de egyszeri, utalványos iskolakezdési támogatás formájában

a munkáltató is segítheti a szülőket a gyerekek beiskoláztatásában.

Bár erre a támogatásra az állam adókedvezményt biztosít, az utalvány nem jár alanyi jogon, hanem a munkáltató saját döntése alapján, juttatásként adhatja dolgozói számára.

Testnevelés óra egy általános iskolában Forrás: MTI/Koszticsák Szilárd

- mondta az Origónak Fata László cafeteria szakértő.

A támogatás hagyományos vagy elektronikus utalvány formájában adható a tanévkezdést megelőző 60, naptól az év végéig,

és az utalvány tankönyv, taneszköz és ruházati célra használható fel.

Az iskolakezdési támogatást mindkét szülő igényelheti munkáltatójánál abban az esetben, ha a fenti feltételeknek megfelelnek. Házastársi jogon nem vér szerinti szülő is jogosult lehet a támogatás igénybevételére.

Fontos változás a tavalyihoz képest, hogy

az iskolakezdési utalvány 2017-ben összeghatár nélkül, egyes meghatározott juttatásként adható.

Az, hogy az iskolakezdési támogatás 2017-ben az egyes meghatározott juttatás adózási kategóriába került, rugalmas helyzetet teremtett a munkáltatók számára, hiszen a közterhe ugyanannyi, mintha szélesebb körben alkalmazható ajándékutalványt adna a munkáltató dolgozójának - nyilatkozta Fata László.

Jelentős segítség lehet a támogatás az iskolakezdéskor Forrás: MTI/Balázs Attila

Így a munkáltató, ha vállalja a magasabb közteher kategóriát, dönthet úgy, hogy írásban rögzítve a juttatásban részesülő dolgozók csoportját, saját maga meghatározott összegben és feltételekkel támogatja a cégnél dolgozó szülők akár óvodás vagy a felsőoktatásban tanévet kezdő gyerekeit is.

Az önkormányzatok is segítenek

A nehéz helyzetben élő családok számára

több önkormányzat hirdet lehetőséget beiskolázási segély igénylésére,

amelynek feltétele az állandó lakcím vagy tartózkodási hely és a jövedelem igazolása.

Ezenkívül létezik olyan tehetséggondozó program és ösztöndíj pályázat is, amely juttatásával hozzájárulhat az iskoláztatás támogatásához. A lehetőségekről a lakhely szerinti önkormányzatnál érdeklődjön.