Tovább hasít a magyar ingatlanpiac

eladó tábla hirdetnek ingatlan ház lakás usa amerika Chicago, Illinois.
CHICAGO, IL - MAY 31: A "For Sale" sign stands in front of a house on May 31, 2011 in Chicago, Illinois. According to the Standard & Poor's Case-Shiller Home Price Index home prices fell in March in 18 of the 20 metropolitan areas monitored by the index, reaching their lowest levels since the housing bubble burst in 2006. In Chicago, were nearly 30 percent of homes offered for sale are bank owned, prices have fallen 7.6 percent from a year ago. (Photo by Scott Olson/Getty Images)
Vágólapra másolva!
A fővárosban és több egyetemi városban is meghaladta lakásbérleti hozam a bruttó 7 százalékot tavaly. Ez nem csak a régióban számít magas értéknek, hanem európai szinten is kiemelkedő. Ezzel szemben, a szlovénok után, nálunk a legalacsonyabb azoknak az embereknek a száma, akik bérelt ingatlanban laknak.
Vágólapra másolva!

A Deloitte hatodikszor publikálja az Európai Ingatlan Index tanulmányát, amelyből

kiderül, hogy egy 70 négyzetméteres lakás megvételéhez, a magyaroknak 8 évnyi teljes átlagfizetésüket kell félretenniük.

Megtudhatjuk azt is, hogy 2016-ban Budapesten lehetett elérni a legmagasabb lakásbérleti hozamot. Magyarországon továbbra sem szeretnek ingatlant bérelni, még mindig a saját tulajdonú lakásokat részesítik előnyben a legtöbben. Németországban a lakosság több mint fele lakik albérletben, míg itthon ez a szám mindössze 4 százaléka.

123RF

Szlovéniában a lakásárak még a hazaihoz képest is többet emelkedtek tavaly, összesen több mint 25 százalékkal.

Idén először vizsgálta a Deloitte tanulmánya a lakásbérlést. Kiderült, hogy a németeknél élnek a legtöbben albérletben (a lakosság 54 százaléka), míg a magyarok az utolsó előtti helyen állnak a listán és csak a szlovénokat tudjuk megelőzni ebben a kategóriában.

Azok akik kiadják ingatlanukat a legkisebb hozamra Londonban számíthatnak (2 százalék), míg a legmagasabb hozamok közvetlenül hazánk előtt, Dániában (9 százalék) voltak elérhetőek.

Kohári Gábor, a Deloitte budapesti irodájának ingatlan-tanácsadási vezetője elmondta, hogy

a bérbeadás jövedelmezősége nagyban függ a település jellegétől és az ingatlan adottságaitól is.

Megtudhatjuk tőle, hogy a jól működő ingatlanpiac egyik jellemzője, hogy minél kockázatmentesebb egy adott helyszín és ingatlan, viszonylagos magas piaci árából adódóan, annál alacsonyabb hozam mellett lehet csak bérbe adni. Az alacsonyabb hozamszint általában a vonzóbb befektetési környezetre utal.

Forrás: Getty Images/2011 Getty Images/Scott Olson

A tanulmány vizsgálta a fajlagos átlag lakásárakat is a választott országok körében.

Rekordnagyságú növekedést mutattak a szlovén árak (26,5 százalék), őket a spanyolok követik (15,2 százalék), a harmadik helyen pedig a dánok állnak, 10,8 százalékos árnövekedéssel.

Az Egyesült Királyságban, a brexit miatt az árak 9 százalékkal csökkentek.

Az új lakások értékesítési átlagára Magyarországon 1.140 euró/m² volt 2016-ban, ami éves szinten 9,7 százalákos növekedést mutatott. Idén is folytatódik hazánkban a drágulás, de az árak növekedési üteme mérséklődött az első félévhez képest.

Egy budapesti új lakás átlagára 1.480 euró/m².

Forrás: NurPhoto/Jonathan Nicholson/NurPhoto/Jonathan Nicholson

Továbbra is jóval magasabbak az új lakások árai Prágában és Varsóban. A lista élén London és Párizs áll.

A Deloitte szerint a lakásfejlesztéseknek köszönhetően, az év végére tovább javulhat a magyar pozíció.

Jelenleg az európai középmezőnyben helyezkedünk el és a régióban is hasonló helyet foglalunk el.

Kohári Gábor szerint az átlagjövedelem ütemes növekedése mellett, és a gyorsan növekvő kereslet miatt 2016-ban sok lakóingatlan beruházást indítottak el. A folyamat ráadásul egybeesett a nagyobb állami beruházásokkal ás az üzleti ingatlanok fejlesztésének fellendülésével.