A Google megtámadja a brüsszeli rekordbírságot

2017.09.12. 12:25

A keresőóriás rekord méretű bírságot kapott az uniótól, mert az Európai Bizottság szerint a saját termékeit előrébb rangsorolta a keresőjében. A Google nem törődött bele a büntetésbe, a jogi háború évekig eltarthat.

Minden idők legnagyobb bírságát szabta ki az Európai Bizottság, amely 2,42 milliárd euróra büntette meg a Google anyavállalatát, az Alphabetet.

A Google azért kapott rekord nagyságú bírságot, mert vétett a közösség trösztellenes szabályai ellen. Az unió azt derítette ki egy hétéves vizsgálat során, hogy a világ legértékesebb vállalata a saját szolgáltatásait előrébb rangsorolta a keresőben, mint a riválisokét.

Ugyan a vállalat könyveléseiben megjelent a bírság, és ez jelentősen visszavetette a második negyedéves eredményét a Google-nek, a cég most úgy döntött, hogy fellebbez a döntés ellen.

IllusztrációForrás: Picture-Alliance/AFP/Verwendung weltweit, usage worldwide/Frank May

A fellebbezést az EU Bíróságára nyújtotta be a cég, aminek köszönhetően várhatóan másodfokon évekig el fog húzódni a végleges döntés – írja a Financial Times.

A lap megemlíti, hogy egy Microsoft elleni per négy évig húzódott. A bírságot mindenesetre a fellebbezés ellenére meg kell fizesse a cég, de azt egy elkülönített számlán kell tartja az unió a jogerős ítélet megszületéséig.

A fellebbezést ugyanakkor a Google nem kommentálta, míg az Európai Bizottság szóvivője, azt mondta, hogy minden szükséges bizonyítékuk megvan arra, hogy alátámasszák bírságuk jogosságát.

Nem ez az egyetlen folyamatban lévő vizsgálat a Google ellen, gond lehet az is, hogy a kereső túl szoros kapcsolatot ápol az Androiddal, és már gyárilag telepítve vannak bizonyos applikációk az okostelefonokra.

Figyelik az AdSense reklámszolgáltatás működését is, ahol állítólag nem jelenhettek meg olyan cégek hirdetései, amelyek rivális keresőhöz köthetőek.