Ennyi időbe kerül saját lakást venni itthon

Tommy Hilfiger, luxus, ingatlan, hálószoba
Tommy Hilfiger hálószobája
Vágólapra másolva!
Hiába növekedett a nettó átlagjövedelem, a fizetések továbbra sem tudnak lépést tartani a lakásárakkal. Az utóbbi három évben a lakásárak kétszer olyan gyorsan növekedtek mint az átlagjövedelem, és ez az oka annak, hogy országosan csaknem 8 évnyi átlagjövedelem kell ahhoz, hogy valaki egy közepes méretű lakáshoz jusson.
Vágólapra másolva!

Idén a második negyedévben egy 75 négyzetméteres ingatlan megvásárláshoz átlagosan 20 millió forint kellett országos átlagban - állítja az Otthontérkép.

Ha a nettó átlagos jövedelmet vesszük figyelembe, akkor Magyarországon

7,8 évnyi fizetés szűkséges az ingatlan megvásárlásához.

2014-ben még sokkal rövidebb volt ez az idő, összesen 6,8 évnyi fizetésre volt szükség az ingatlanvásárláshoz, azóta viszont a gyorsan növekedő lakásárakhoz képest az átlagjövedelem nem tudott megfelelő ütemben növekedni.

Forrás: Otthontérkép

A jövedelem 20 százalékkal, a lakásárak viszont 40 százalékkal nőttek az utóbbi három évben.

A tendenciák szerint az országon belüli mozgás kelet felől nyugat irányba mutat, tehát főleg keletről költöznek az ország gazdagabb régióiba. Az Otthontérkép elemzéséből viszont kiderül, hogy a jövedelem viszonylatok miatt nem feltétlenül éri meg a magasabb kereseti lehetőséggel kecsegető országrészbe költözni, mivel ott az ingatlanárak is magasabbak.

Van olyan megye is az országban, ahol a jövedelem magasabb ütemben emelkedett mint az ingatlanárak. Bács-Kiskun megyében 2015-ben még 10,6 év kellett ahhoz, hogy valaki ingatlant tudjon vásárolni, addig 2017-ben már csak 9,1 év.

Forrás: Otthontérkép

A területi különbségekre világít rá az a perspektíva, hogy azonos jövedelem mellett a különböző országrészekben mennyi idő saját lakást venni. Tolna, Heves és Pest megyében havi nettó átlagkereset 180 ezer forint körül alakul.

Ehhez képest Pest megyében jóval több időbe telik saját ingatlant vásárolni, 10,5 év, míg Heves megyében "csak" 6,5 év, Tolnában pedig 6 év.

Ez az idő csökkenhet, ha elkészül a vállalkozók által tervezett 30-50 ezer új lakás. Ez az árak stagnálását eredményezheti majd, és a becslések szerint a nettó jövedelmek még nagyobb tempóban, évi 15-20 százalékkal emelkednek majd.